16:28 / 12.05.2019.

Autor: Karmen Šore/I.H./HRT

Talijan u Marušićima nelegalno sagradio stube i zatvorio put do plaže

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nelegalo izgrađene stube bi trebalo legalizirati, nakon čega, prema zakonu, cijela parcela postaje građevinska. Riječ je o atraktivnom prostoru, a mještani to ne žele dozvoliti.
Stanovnici Marušića - turističkog mjesta pored Omiša - našli su se u nevoljama uoči turističke sezone. Talijanski investitor Giuseppe Sparta kupio je nekoliko parcela uz jedinu mjesnu plažu i zagradio put do nje. Nelegalno je izgradio stepenice na koje je stavio i lokot. Mještani su ogorčeni jer do plaže ne mogu.

Sparta
sada nudi Gradu sporne stube, koje bi se prethodno trebale legalizirati, a prema zakonima Republike Hrvatske cijela parcela postala bi građevinska, što mu i jest cilj. Riječ je o atraktivnom prostoru na kojemu bi trebale biti sagrađene 4 vile, odmah uz more. Mještani to ne žele.

Investitoru je predložen kompromis. Palo je i rukovanje. On je to prihvatio s oduševljenjem i on je svjestan da je to pitanje trenutka međutim kada su došli odvjetnici njegovi rekli su da ne znaju ništa o tome. Sezona je pred vratima, apartmani već rezervirani, što sada, pitaju se.

- Ne znam da je ovakvo što moguće u SAD-u. Ovdje sam 20 godina, nedavno smo otvorili hostel, a naši gosti ne mogu do plaže. Mora se nešto napraviti vezano za to pitanje. Brzo i bezbolno, kazao je Dean Johnson.

A brzo i bezbolno neće ići, svjestan je i gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović.

- Slali smo i požurnice na sudove i evo grad je isto tako pokrenuo urbanistički plan za Marušiće. Taj put smo uključili, ugradili u urbanistički plan i mi smo već pokrenuli proceduru za legalizaciju tog puta ali to sve na žalost traje, govori.

Moglo bi se reći da je ovo još jedna priča, kako je ovih dana već napisano - o bahatosti, samovolji, katastarsko-zemljišnom neredu i nesposobnim ili korumpiranim institucijama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!