Talijani otjerali korčulansku obitelj s otočića

12:40 / 29.08.2021.

Autor: Stana Živković/Dnevnik/HRT

Incident na otoku Pločica

Incident na otoku Pločica

Foto: HRT / HTV

Na otočiću Pločica u korčulanskom kanalu prošlog vikenda dogodio se sukob između obitelji iz Blata i grupom Talijana. Talijani su vrijeđali obitelj koja se došla kupati na otočić na koji godinama dolaze, odvezivali im čamac i vikali da moraju otići. Obje su strane pozvale policiju.

Otočić Pločica

Otočić Pločica

Foto: Dnevnik / HRT

Trebao je to biti dan za kupanje i odmor, ali za obitelj s Korčule pretvorio se u neugodno iskustvo. Na otočiću Pločica dogodio se incident kada su Talijani, inače gosti apartmana u svjetioniku, otjerali obitelj s četverogodišnjim djetetom, pritom ih verbalno napadajući i tvrdeći - ni manje ni više - nego da je otok njihov.  No nisu stali na tome. Dok se obitelj kupala, Talijani su došli do njihova glisera.

- Pokušali su ga odvezati, na što sam ja reagirao, vikao da ga ostave, da se to tako ne smije, na što su agresivno počeli prijetiti, vikati, skakati... - priča i dalje u nevjerici Slaven Stipković.

Incident su prijavile obje strane pa su na teren izašli i policajci. Iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske priopćili su kako su na otoku zatečeni samo gosti, talijanski državljani, koji su naveli da ih je  agencija, koja im je iznajmila apartmane, informirali da je otok u privatnom vlasništvu.

Tvrtka koja je iznajmila apartmane Plovput d.o.o. iznosi svoju stranu priče:

- Tvrtka u turističke svrhe iznajmljuje isključivo navedena dva apartmana u zgradi svjetionika, a nikako okolno zemljište ni cijeli otok, što je svim gostima apartmana poznato. Plovput d.o.o. nikomu nije ograničio pristup navedenom otočiću niti gosti apartmana imaju na to pravo – navode u priopćenju.

No zbog nepoznatog razloga ovi su Talijani, čini se, sebi to uzeli za pravo.

- U biti je to prvi put da sam sina doveo na taj otok, da mu pokažem gdje mu se djed potpisao 60 godina prije u kamen, kad je morao prenoćiti tu zbog oluje. Međutim, nisam uspio - kaže Slaven Stipković.

Njegova obitelj nemili događaj želi što prije zaboraviti. No i ovaj slučaj još je jednom u fokus stavio sve češću uzurpaciju pomorskog dobra. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!