Talijanski ministar vanjskih poslova i međunarodne suradnje Tajani stigao u posjet Hrvatskoj

17.03.2023.

12:26

Autor: Gordan Žvanović/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Antonio Tajani i Gordan Grlić Radman

Antonio Tajani i Gordan Grlić Radman

Foto: Slaven Branislav Babic / Pixsell

Talijanski ministar vanjskih poslova i međunarodne suradnje Antonio Tajani stigao je u posjet Hrvatskoj. Ispred Banskih dvora dočekao ga je premijer Andrej Plenković, a nakon toga sastao se i s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom

Na Trgu svetog Marka sve prati reporter HTV-a Gordan Žvanović koji se javio u Dnevnik u podne te rekao kako se razgovaralo o jačanju bilateralnih odnosa koji su proteklih godina doživjeli uzlet zbog stalnih konzultacija i susreta Koordinacijskog odbora ministara.

- Na prošlogodišnjem sastanku koji se održao u Rimu, Hrvatska i Italija potpisale su ugovor o razgraničenju isključivog gospodarskog pojasa na Jadranu te je tom prilikom održan prvi hrvatsko-talijanski poslovni forum. Novi poslovni forum najavljen je za ovu godinu na sastanku koji bi se trebao održati u Zagrebu. Italija je postala prvi hrvatski vanjskotrgovinski partner s trgovinskom razmjenom koja je prošle godine dosegnula 8 milijardi 640 milijuna eura, gotovo 45 posto više nego godinu ranije. Dvojica šefova diplomacije na sastanku su razgovarala o nizu aktualnih vanjskopolitičkih tema. Prije svega o ruskoj agresiji na Ukrajinu koju su snažno osudili i dali potporu Ukrajini. Govorilo se i o daljnjem proširenju EU-a kao i borbi protiv ilegalnih migracija koje su ocijenili prioritetom. Osvrnuli su se i na zaštitu prava manjina u obje zemlje, rekao je Žvanović.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković susreo se danas s potpredsjednikom Vijeća ministara i ministrom vanjskih poslova i međunarodne suradnje Talijanske Republike Antonijem Tajanijem koji je u radnom posjetu Republici Hrvatskoj.

Izrazivši dobrodošlicu, predsjednik Vlade Plenković istaknuo je zadovoljstvo daljnjim intenziviranjem bilateralne suradnje, posebice izvrsne gospodarske odnose. Naznačen je i nastavak potpore manjinskim zajednicama u dvjema zemljama.

Plenković i Tajani osvrnuli su se i na problem migracijskih pritisaka te potvrdili potrebu postizanja solidarnih rješenja na razini EU-a. Potvrđen je nastavak snažne podrške Ukrajini u uvjetima ruske agresije.

Razmijenili su mišljenja i o trenutnoj situaciji u zemljama jugoistočne Europe te potvrdili nastavak bliske suradnje Hrvatske i Italije.

Hrvatska je Italiji važan partner


Hrvatski je ministar vanjskih poslova kazao kako je s Tajanijem razgovarao o jednoj izuzetnoj važnoj temi, a to je pitanje ilegalnih ulazaka migranata na teritorij EU-a. Iskazali smo zabrinutost budući da taj veliki pritisak protupravnih, nedopuštenih, ilegalnih ulazaka migranata utječe i na jednu i na drugu zemlju, istaknuo je Grlić Radman.

Smatra kako je važno pronaći odgovarajući europski odgovor na to goruće pitanje koji bi štitio interese i sigurnost EU-a te pogotovo država koje su prve na udaru poput Hrvatske i Italije.

U tom je kontekstu posebno istaknuo kako je važno usklađivanje viznih politika sa zemljama koje imaju bezvizni režim s EU-om.

Tajani je istaknuo da je stabilnost zapadnog Balkana vrlo važna za Italiju i Hrvatsku, između ostalog, zato što to znači i manji ulazak ilegalnih migranata. Pitanje ilegalnih migracija moraju hitno adresirati Hrvatska i Italija zajedno s Europskom unijom, istaknuo je Tajani. Ovim se problemom moramo baviti svi zajedno ili ga nećemo riješiti, istaknuo je Tajani.

Dodao je kako se Italija suočava i s priljevom ilegalnih migranata ne samo s tzv. Sredozemne rute, već i s Balkana prema regiji Furlanija-Julijska Krajina.

Grlić Radman i Tajani suglasni su da je u interesu obje države proširenje EU-a u jugoistočnoj Europi.

Uzlet u talijansko-hrvatskim odnosima

- Posljednjih godina bilježimo uzlet u bilateralnim odnosima koji se ogleda u održavanju bilateralnih konzultacija o različitim temama kao i redovitim sastancima Koordinacijskih odbora ministara. Nakon petog sastanka u Rimu prošle godine Hrvatska je domaćin šestog sastanka ove godine u Zagrebu, rekao je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.

- Čestitao bih Hrvatskoj na ulasku u šengensko područje, što je Italija oduvijek podupirala. Naglasio bih da je odnos s Hrvatskom Italiji veoma važan. Hrvatska je Italiji važan partner i u političkom i u gospodarskom, znanstvenom, tehnološkom, kao i u kulturnom smislu, rekao je talijanski ministar vanjskih poslova i međunarodne suradnje Antonio Tajani.   

Hrvatska manjina u Italiji i talijanska u Hrvatskoj su pak mostovi između dvije države koji podsjećaju na zajedničku prošlost i upućuju na zajedničku budućnost, kazao je Grlić Radman.

Tajani je za hrvatsku manjinu rekao da obogaćuje Italiju te da je riječ o manjini koja ne zatomljuje svoju tradiciju, a poštuje talijanske zakone i talijansku državu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!