Talijanski veleposlanik Sacco: Hrvatska je već trebala ući u Schengen

10:51 / 28.05.2022.

Autor: Studio4/P.F./HRT

Talijanski veleposlanik u RH Pierfrancesko Sacco

Talijanski veleposlanik u RH Pierfrancesko Sacco

Foto: Studio 4 / HRT

Prije dvije godine talijanski i hrvatski ribari nedvojbeno su zaključili da su resursi Jadranskog mora što se ribe tiče iscrpljeni. Znanstvenici se pribojavaju kako bi se Jadran mogao pretvoriti u podmorsku pustinju. Hrvatski i talijanski stručnjaci rješenje su pronašli u projektu zaštićene zone kako bi spasili riblju populaciju unutar Jabučne kotline. Je li to putokaz ili rješenje, odgovor bi, između ostalog, trebao dati talijansko-hrvatski gospodarski forum koji će biti posvećen gospodarskoj suradnji i ulaganjima između dviju susjednih država. O tome je u emisiji HRT-a Studio 4 govorio veleposlanik Italije u RH Pierfrancesco Sacco.

Govoreći o tome što se može napraviti oko obnove ribljeg fonda u Jadranu veleposlanik Italije u Hrvatskoj Pierfrancesco Sacco rekao je u emisiji HRT-a Studio 4 kako Talijani i Hrvati surađuju u okviru Jadranske grupe.

- Također sa Slovenijom aktivno radimo na očuvanju Jadranskog ekosustava i ribarskih resursa. U Rimu je proteklog četvrtka potpisana zajednička deklaracija o zaštiti ribljeg fonda u Jadranu. Dva ministarstva, poljoprivrede i ribarstva, sastala su se kako bi zajednički radila na tim pitanjima. Dogovoreno je da se upotrijebi sve kako bi se to postiglo, rekao je Sacco.

I jedna i druga strana potpuno se posvećuju održivosti izlova plave ribe i zaštiti Jadranskog ekosustava. Zajedno rade i Italija i Hrvatska, ali i u trilaterali - sa Slovenijom, dodao je Sacco.

Komentirao je i ulaganje talijanskog konzorcija ABS u pogone Željezare Sisak od oko 200 milijuna eura.

- Danieli grupa je dugo prisutna u Sisku. Njihova odluka da udvostruče ulaganja u Sisku znači da je partnerstvo s hrvatskim sustavom i rad u Hrvatskoj nešto što je od velikog zanimanja za njih. ABS će u Sisku iskoristiti najnovije tehnologije na održiv način kako bi se pojačala proizvodnja čelika. To je važno i za Italiju i za Hrvatsku jer je ta regija snažno bila pogođena potresom 2020. godine. Zaposlit će se dobro obučeni radnici, nove tehnologije prenesene iz Italije u Hrvatsku. Radi se na novoj generaciji industrijske suradnje Italije i Hrvatske, naglasio je veleposlanik Sacco.

Dodao je kako Italija i Hrvatska aktivno rade na zelenoj tranziciji.

- Digitalna i zelena tranzicija su zajednički interes obje zemlje, što se tiče suradnje na Jadranskom moru, kao i u tradicionalnim industrijskim sektorima. Mnogo smo jači kada blisko surađujemo, naravno zahvaljujući i resursima EU-a, Next Generation EU i planova za oporavak i obnovu. Na području solarne energije i energije vjetra postoji veliki prostor za suradnju, to je jako obećavajuće, istaknuo je Sacco.

Gospodarsku suradnju Italije i Hrvatske ocijenio je dobrom i rekao je kako dobro napreduje. U budućnosti vidi prostor za još bolju bilateralnu trgovinu, industrijsku suradnju te talijanske investicije u Hrvatsku.

Govorio je i o (ne)ovisnosti o ruskim energentima, kao i o protjerivanju ruskih diplomata, mađarskim ograničenjima kupnje goriva po povlaštenim cijenama za građane EU.

Također rekao je kako Italija podržava ulazak Hrvatske u Schengensko područje.

- To se već trebalo dogoditi i ranije, istaknuo je.

Cijeli razgovor pogledajte u videoprilogu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!