Tambić Andrašević: U nama živi 2,5 kg bakterija

17.11.2021.

11:01

Autor: Studio 4/E.L.S/V.K./Studio 4/IMS/HRT

dr. sc. Arjana Tambić Andrašević, dr. med., Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević"

dr. sc. Arjana Tambić Andrašević, dr. med., Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević"

Foto: Studio 4 / HRT

Cieli svije troši previše antibiotika u indikacijama kada uopće nisu potrebni, izjavila je u emisiji Studio 4, prof. dr. sc. Arjana Tambić Andrašević, dr. med., Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević".

"Antibiotici nisu bonboni"

"Antibiotici nisu bonboni"

Foto: Studio 4 / HRT

Tako izlažemo antibioticima dobre bakterije u svom tijelu pa stvaramo rezistentne mutante u našim bakterijama, ne u patogenu koju mislimo da ubijamo, naglašava.

- Inače u nama živi 2,5 kg bakterija i sve njih izlažemo antibiotiku, rekla je i dodala kako je velika šansa da se jedan dio prilagodi okolišu u kojem je prisutan antibiotik i mutira.

Današnje infekcije uglavnom uzrokuju zapravo dobre bakterije koje zalutaju tamo gdje im nije mjesto. Zato je problem tim veći jer je prilično nevidljiv. Jasne patogene poput COVIDA vidimo odmah jer dođe do oboljenja, a rezistentne bakterije mogu dugo biti mirne dok ne izazovu infekciju, a takve infekcije danas nažalost sve teže liječimo, govori. 

Kampanja ne znači NE antibioticima

- Antibiotici su odlični lijekovi, ali njihova dostupnost je dovela do toga da smo počeli zloupotrebljavati njihove prednosti pa već kad imaju temperaturu, ljudi posežu za antibioticima. Oni liječe bakterijske infekcije, a najčešće infekcije su one dišnih puteva. Infekcije koje su uzrokovane virusima, ne liječe se antibioticima, antibiotik će utjecati jedino na naše dobre bakterije i zapravo će napraviti štetu, naglašava

- Cijela ova kampanja je vezana uz europski dan svjesnosti o antibioticima i ima glavnu poruku prema građanima da percipiraju svoje liječnike kao dobre iako ne daju odmah antibiotike jer kod većina bolesti oni nisu obavezni ili se treba pričekati, rekla je.

- Po potrošnji antibiotika Hrvati se nalaze negdje oko europskog prosjeka. Uzor su nam skandinavske zemlje koje troše i do tri puta manje antibiotika nego neke zemlje južne Europe. One lakše liječe infekcije i s manjim troškom imaju bolje rezultate u zdravlju svojih stanovnika, istaknula je.

Kampanjom „Antibiotici nisu bomboni” građanima se želi skrenuti pozornost da ne uzimaju olako antibiotike, govori Tambić Andrašević.

- Ova kampanja nikako ne znači reći ne antibioticima, zato što su oni dragocjeni. Za antibiotike treba reći da samo u slučaju teških bakterijskih infekcija, što će procijeniti liječnici, rekla je i dodala kako se najviše antibiotika troši u respiratornim infekcijama, ali tu postoji paradoks, što u tim slučajevima antibiotici u gotovo 90 posto slučajeva ne pomažu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!