Tanja Fajon sastala se s Grlićem Radmanom, Plenkovićem i Milanovićem

06.07.2022.

12:31

Autor: HRT

Ministrica vanjskih poslova Republike Slovenije Tanja Fajon  u Hrvatskoj

Ministrica vanjskih poslova Republike Slovenije Tanja Fajon u Hrvatskoj

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Nova slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon za svoje drugo službeno putovanje odabrala je Hrvatsku. Stigla je u Zagreb gdje se nakon razgovora s domaćinom Gordanom Grlićem Radmanom sastala i s premijerom Andrejom Plenkovićem. Razgovarala je i s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem. 

Plenković: Spreman sam prekinuti kažnjavanje slovenskih ribara

Hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je danas da je odmah "spreman prekinuti s glupom praksom" kažnjavanja slovenskih i hrvatskih ribara u Savudrijskoj ako se sa slovenskom stranom o tome postigne dogovor.

Hrvatski je premijer danas razgovarao s potpredsjednicom slovenske vlade i šeficom njezine diplomacije Tanjom Fajon koja je u jednodnevnom posjetu Hrvatskoj.

Plenković je kazao da su Hrvatska i Slovenija dvije prijateljske zemlje i da je "unapređenje tih odnosa posebno konzistentna politike njegove vlade".

Naglasio je da je u tome zadnjih godina napravljen velik iskorak.

- Da, imamo to pitanje neriješene granice, Slovenija ima sidro koje zove arbitraža, a Hrvatska ima sidro odluke Hrvatskog sabora da je ta arbitraža ništavna, kazao je.

Ali to ne znači, naglasio je, da "ne možemo raditi na pragmatičnim pitanjima" i kao primjer naveo rješenja koja će omogućiti da prestane međusobno kažnjavanje ribara koju prijeđu morsku granicu na koju svaka zemlje gleda drugačije.

- To je nepotreban, bezvezan i glup sustav, rekao je Plenković.

- Jer niti naši ribari plaćaju slovenske kazne niti slovenski plaćaju hrvatske, objasnio je i dodao da od toga jedinu korist imaju odvjetnici koji ribare zastupaju u prekršajnim postupcima.

- I na kraju mi platimo našima, a oni svojima, dodao je. 

- To je situacija koju sam spreman prekinuti sutra ako se dogovorimo da to prestane, zaključio je.

 Premijer Plenković primio ministricu vanjskih poslova Republike Slovenije Tanju Fajon

Premijer Plenković primio ministricu vanjskih poslova Republike Slovenije Tanju Fajon

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Tanja Fajon ranije se u sastala sa svojim hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom i podržala hrvatski ulazak u eurozonu, šengen i OECD. 

- Ministar i ja u otvorenom smo razgovoru dogovorili da ćemo arbitražne probleme, ona pitanja koja je lakše riješiti - poput obnove mostova ili ribolovnog pitanja - rješavati na neformalnoj razini. O tome će ubuduće voditi računa nadležni resori, kazala je slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon.

- Hrvatska je odlučila sva svoja buduća otvorena pitanja, pitanja na moru, granična pitanja, kompletnu problematiku rješavati međusobno, dakle bilateralnim pristupom, međusobnim dijalogom, i to je onaj put kojeg Hrvatska želi, poručio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman

I predsjednik Milanović razgovarao je sa slovenskom ministricom Fajon

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas potpredsjednicu Vlade i ministricu vanjskih poslova Republike Slovenije Tanju Fajon koja službeno boravi u Republici Hrvatskoj.

Predsjednik Milanović i ministrica Fajon razgovarali su o bilateralnim odnosima Hrvatske i Slovenije, dviju susjednih i, složili su se, prijateljskih zemalja. Na sastanku je bilo riječi i o mogućnostima daljnjeg unaprjeđenja suradnje dviju država u raznim područjima, kao i o ulasku Hrvatske u euro područje i schengenski prostor za što predsjednik Milanović očekuje slovensku podršku.

Tema sastanka bila je i situacija na području jugoistočne Europe, prije svega u Bosni i Hercegovini. U kontekstu skorih izbora u toj državi, predsjednik Milanović je ministrici Fajon ponovio i obrazložio svoj stav kako je važno i nužno osigurati legitimnu zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini.

Isto tako, predsjednik Milanović je izrazio zadovoljstvo potporom Slovenije u nastojanju da se BiH osigura status kandidata za Europsku uniju, a što i sam zagovara. Nadalje, tijekom razgovora bilo je riječi i o sigurnosnoj krizi koju je uzrokovala ruska agresija na Ukrajinu.

Uz potpredsjednicu Vlade i ministricu vanjskih poslova Republike Slovenije na sastanku s predsjednikom Milanovićem bili su veleposlanik Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj. Gašper Dovžan, voditelj Kabineta ministrice Aleš Balut, savjetnica ministrice za odnose s javnošću Milica Kotur, v. d. generalnog direktora Direktorata za međunarodno pravo i zaštitu interesa dr. Marko Rakovec, v.d. generalne direktorice za EU poslove Ksenja Škrilec i voditelj Sektora za susjedne države Matej Andolšek.

Uz Predsjednika Republike bili su izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Sloveniji Boris Grigić, pročelnik Kabineta Predsjednika Republike Bartol Šimunić i savjetnik Predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić.

Galerija
Predsjednik Milanović razgovarao sa slovenskom ministricom Fajon, Foto: Marko Beljan/Ured predsjednika Republike Hrvatske
Predsjednik Milanović razgovarao sa slovenskom ministricom Fajon, Foto: Marko Beljan/Ured predsjednika Republike Hrvatske

Nova ministrica - nova slovenska vanjska politika

- Kako je i najavila uoči dolaska u Zagreb, ministrica Fajon rekla je da se na temelju dobrosusjedskih i partnerskih odnosa trebaju riješiti sva otvorena pitanja koja postoje između Zagreba i Ljubljane. U tim bilateralnim odnosima koji trebaju počivati na prijateljskim odnosima Slovenija ne odustaje od provedbe arbitražne presude. Neizostavne teme su rat u Ukrajini, sigurnosno stanje u Europi, baš kao i gospodarska kriza koja je izravna posljedica ruske agresije na Ukrajinu. Što se tiče Slovenije, ona je uvijek davala punu potporu Hrvatskoj na njenom putovanju prema europskim institucijama. Naravno to je činila i pri ulasku Hrvatske u Eurozonu, a sada to isto čini - daje potporu Hrvatskoj ulasku u Schengen. Kako kaže ministrica, ulaskom Hrvatske u schengenski prostor profitirat će ljudi koji žive s obje strane granica, izvijestio je Raić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!