Tatalović: Europa će imati strašne posljedice, ne samo ekonomske već i demografske

30.03.2022.

08:39

Autor: M.M./U mreži Prvog/HRT

Siniša Tatalović

Siniša Tatalović

Foto: U mreži Prvog / HRT

Siniša Tatalović s Fakulteta političkih znanosti gostujući u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" rekao je kako je SAD ključni akter u sukobu u Ukrajini i da kada se oni uključe u pregovarački proces i daju garanciju da će se onda ići prema kraju sukoba. Dodao je i da će Europa imati strašne posljedice, ne samo ekonomske već i demografske.

Tatalović je rekao kako su jučerašnji pregovori važan događaj jer se počelo ozbiljno pregovarati.

- Razmotrila se pozicija i jedne i druge strane, deklarirali su se ciljevi koji su im prihvatljivi i sad će se ići u postizanje sveobuhvatnog sporazuma, rekao je, ali i dodao da nije za očekivati da će to biti brzo.

- Ovo je faza rata koja pokazuje da postoji konfliktni potencijal i s jedne i druge strane. Ukrajina želi osloboditi što veći dio okupiranog teritorija, a Rusija želi zauzeti što veći dio teritorija. Ako se osvrnemo na sporazum u Minsku, vidimo da kad se ovaj sukob završi, da će obje strane izgubiti. Svi će biti gubitnici. Ozbiljne posljedice imat će i Europa. Sad se vidi da Rusija neće ostvariti ono što je mislila da će ostvariti na početku rata, a Ukrajina će morati odustati od nekih ciljeva koje je imala prije - članstvo u NATO. Neutralni status joj je sada prihvatljiv, rekao je Tatalović.

Nikolina Borčić sa Sveučilišta Vern komentirala je komunikaciju koja dolazi iz Ukrajine i Rusije.

- Ukrajinski predsjednik Zelenski je vrhunski komunikacijski strateg za masovnu publiku. On ili sam vrhunski kreira poruke ili ima dobar tim u pozadini. Poruke su jako dosljedne i jasne i jako dobro poznaje komunikacijski kapacitet masovne publike, rekla je. 

Istaknula je kako je jučer gledala dio njegovog govora gdje unosi emocije i, kako je rekla, jedan 'patos'. Nisam sigurna koliko će moći sva ta obećanja izvršiti, rekla je Borčić.

- On je time postigao veliku vidljivost i usidrio je narativ zajedništva i potpore. Vidjeli smo obraćanje različitim parlamentima, uspio je pozicionirati sliku u širokoj javnosti. Je li tako dobar pregovarač i u pozadini u realnim odlukama, nadam se da jest jer je to ključno i za Ukrajinu, a i za cijelu Europu, naglasila je.

Kad je riječ o Rusiji, rekla je kako on imaju klasične taktike.

- Kad navode informacije o tome tko se povukao iz Rusije, koja firma više neće poslovati..., jako su samo informativni. Nema epiteta ni dodatnih informacija. Uvjerena sam da prosječan građanin Rusije nema ni blizu uvid u situaciju razrušenih gradova, raseljenih Ukrajinaca..., oni vjeruju u priču koja im je jednolično plasirana, istaknula je.

Dodala je da su i o pregovorima hladno i samo informativno izvijestili.

Turski predsjednik Erdogan je jučer rekao da Rusiji treba ponuditi časni izlazak.

- Treba gledati vrijeme prije rata. Rusi su imali puno veće ambicije. Naišli su na otpor koji nisu očekivali. Oni su redefinirali svoje ciljeve na način da su se doveli u okvire te intervencije u svrhu zaštite ruskog stanovništva u Ukrajini. Preko 6 milijuna Rusa živi u Ukrajini. Radi se o složenim identitetima, rekao je Tatalović.

- Rusi će sasvim sigurno ići na to da stave pod kontrolu Donbas, Donjeck i Lugansk, pregovarajući da se oni u nekoj varijanti reintegriraju u ukrajinski teritorij, ali Krim će biti izvan toga i bit će duže vrijeme hlađenje sukoba da bi se i o tom pitanju moglo razgovarati.

Osvrnuo se i na postputinovu eru.

- Doći će i to, ali sad imamo jedan vrlo žestok sukob unutar Ukrajine, ali i između Rusije i Zapada, gdje posebno loše prolazi Europa. Treba vidjeti je li to ishod koji je prihvatljiv Europi da bude bez Rusije dugoročno, da se postavi novi hladnoratovski zid koji bi onemogućio bilo kakvu komunikaciju - to ne vjerujem. Mislim da će tenzije splasnuti da će se ekonomski odnosi obnoviti. Energetika je strateško pitanje i Europa za to nema alternativu koja bi bila prihvatljiva. Gledajući globalne odnose, najviše će izgubiti Ukrajina, ona će stradati na različite načine, zatim Rusija i EU. Dobitnici će biti SAD i Kina i vidjet ćemo u tom postkonfliktnom razdoblju kako će se preslagivati globalni odnosi, istaknuo je.

U mreži Prvoga o ratu u Ukrajini i posljedicama

U mreži Prvoga o ratu u Ukrajini i posljedicama

Foto: U mreži Prvog / HRT

Dodao je kako je SAD ključni akter u ovom sukobu.

- Kad se oni uključe u pregovarački proces i daju garanciju onda će se ići prema kraju sukoba, rekao je.

Osvrnuo se i na Europu.

- Ona će imati strašne posljedice, ne samo ekonomske već i demografske. U Ukrajini je već 10 milijuna ljudi napustilo mjesta svoga boravka, 4 milijuna je ušlo na prostor EU-a. To je ozbiljan problem jer se ne radi o izbjeglicama klasičnog tipa nakon Arapskog proljeća. Ovdje se radi o ranjivim skupinama - ženama i djeci. Njih će trebati uključiti u proces rada, ali treba voditi računa da države moraju preuzeti punu odgovornost za to stanovništvo kako ne bi bili žrtve kriminalnih aktivnosti. Djece i žene su izrazito izložene tome i na to treba stalno ukazivati. A one koji bi se usudili zlorabiti ih, te ljude treba strogo kažnjavati, zaključio je Tatalović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!