18:42 / 02.06.2020.

Autor: Anita Markovina Radnić/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Tehnički pregled zrakoplova u Sinju

-

-

Foto: - / -

Putne troškove, smještaj i dnevnice inspektorima plaća Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo.
Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo na aerodromu u Sinju do petka obavlja pregled i provjeru plovidbenosti 22 sportsko-rekreativna zrakoplova. To je dosad najveći broj zrakoplova planiranih za pregled na jednome mjestu, a sve se provodi uz nova pravila - u korist vlasnika.

Poredali se na sinjskome Piketu sportski avioni i jedrilice. Inspektori u akciji, a vlasnici u iščekivanju.

- Kako sam ja upoznat, onako neslužbeno, naše letjelice su prošle, što je meni drago, a to sam i očekivao, kaže nam Zvonko Kovačević, predsjednik Aerokluba Sinj.

Ali sigurno još lani nisu očekivali da će putne troškove, smještaj i dnevnice inspektorima plaćati Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo.

- Prije toga su to bili troškovi koje smo snosili mi kao vlasnici, pa evo, prigoda da im zahvalimo - zbilja hvalevrijedan potez, poručuje Tonći Panza, vlasnik jedrilice, Zrakoplovno-tehničko društvo Sinj.

Početkom godine, naime, na snagu je stupio novi Pravilnik o visini naknade pa se plaća samo pregled - od 300 do 700 kuna ovisno o vrsti zrakoplova. Detaljno se provjerava i sva dokumentacija.


- Greške uvijek postoje, ali smo mi zato tu da to popravimo, popeglamo. Imamo divne ljude s kojima surađujemo, koji razumiju naš posao, znači nismo neprijatelji, mi smo prijatelji i svi zajedno nekako plovimo da svaku godinu budemo sve sigurniji i sigurniji, kaže Milan Gulan, zrakoplovni inspektor u Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo.

Poštovati se moraju i europski standardi - od početka sljedeće godine obavezne su radio-stanice. Agencija će donirati pola milijuna kuna za njihovu ugradnju. Od početka ove, unatoč pandemiji, pregledali su 30 zrakoplova.

- Zadnji jedan takav organizirani pregled bio je u Pribislavcu u Međimurskoj županiji, gdje je pregledano šest zrakoplova, a planira se sad preko ljeta još Osijek, Slavonski Brod, kasnije, najesen, i Rijeka, kaže Eduard Šoštarić, glasnogovornik Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo.

U Hrvatskoj je registrirano otprilike 400 civilnih letjelica, uglavnom Cessni i Pipera. Velikome dijelu vlasnici su bogati građani.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!