10:52 / 01.07.2020.

Autor: HRT

Telemedicinsko rješenje za zdravstvenu zaštitu od bolesti COVID-19

Gerd Altmann/Pixabay

Gerd Altmann/Pixabay

Foto: - / -

Cilj rješenja je da se pomogne u smanjenju nepotrebnih posjeta pacijenata bolnicama te da se oslobodi svrsishodno vrijeme zdravstvenih radnika.
Kako bi podržao borbu protiv bolesti COVID-19, Novartis, globalni lider u farmaceutskoj industriji, i Royal Philips (NYSE: PHG; AEX: PHIA), globalni lider u proizvodnji medicinskih tehnologija, najavili su zajedničku donaciju kako bi stavili na raspolaganje telemedicinsko rješenje koje olakšava dijagnostiku pacijenata sa simptomima bolesti COVID-19 na daljinu, te praćenje i nadzor putem interneta. Cilj rješenja je da se pomogne u smanjenju nepotrebnih posjeta pacijenata bolnicama te da se oslobodi svrsishodno vrijeme zdravstvenih radnika.

Rješenje za telemedicinsko promatranje i nadgledanje bolesti COVID-19 bit će donirano Ministarstvu zdravstva koje će odrediti odgovarajuću raspodjelu zdravstvenim ustanovama u skladu s potrebama zdravstvenog sustava zemlje. Novartis i Philips planiraju staviti na raspolaganje do 200 besplatnih licenci za bolnice i druge zdravstvene ustanove u različitim zemljama svijeta.

- Ministarstvo zdravstva poduzima sve kako bi zdravstveni sustav i u doba borbe s bolešću COVID-19 epidemijom pružio sigurnost građanima Hrvatske, a pacijentima najbolju moguću skrb. I ova najnovija donacija zdravstvenim ustanovama upravo je u svrhu sigurnosti i boljeg liječenja, kako za zdravstvene djelatnike, tako i za naše pacijente - rekao je državni tajnik prim. dr. Željko Plazonić. Dodao je kako će ovo telemedicinsko rješenje pomoći liječnicima i pacijentima diljem Hrvatske da se izbjegne fizički kontakt kada je to moguće, a licence će biti strateški raspoređene i na raspolaganju liječnicima u KBC-u Zagreb, KBC-u Rijeka, KBC-u Split, OB Pula i Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Telemedicinsko rješenje za dijagnostiku bolesti COVID-19 Pacijenti u početku ispunjavaju internetski upitnik. Na temelju rezultata, njihov odgovarajući liječnik može pojedine pacijente rasporediti u rizičnu skupinu i pokrenuti odgovarajuće aktivnosti. Ako je potrebno, pacijente se može nadzirati automatiziranim praćenjima i centraliziranim nadzornim sustavom. Rješenje je primjenjivo na sve bolesnike, ali nudi dodatne pogodnosti za pacijente u višim kategorijama rizika, poput bolesnika s oslabljenim imunološkim sustavom, postojećim respiratornim problemima ili drugim već postojećim rizičnim stanjima. Ostale skupine koje bi mogle imati koristi, uključuju udaljene zajednice čiji je pristup zdravstvenoj skrbi smanjen u odnosu na ostatak populacije.

Privatnost podataka pacijenata

Tvrtka Novartis neće imati pristup podacima o pacijentu, a Philips će obrađivati ​​relevantne podatke samo u svrhu pružanja rješenja. Iako je upitnik za pacijenta namijenjen pružanju podrške zdravstvenim djelatnicima, izričito nije zamjena za redovitu ili hitnu skrb. Rješenje se temelji na Philipsovom postojećem rješenju za upravljanje ishodima o pacijentima (VitalHealth QuestLink) koje već koristi više od 100 zdravstvenih ustanova širom svijeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!