09:58 / 28.04.2020.

Autor: HRT

Teletekst HRT-a slavi 30. rođendan

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Teletekst HRT-a danas, 28. travnja, slavi 30. rođendan. Pokrenut je 1990. u okviru RTV-a Zagreb. Eksperimentalno je emitiran do 1995. godine kada su zaposleni i prvi novinari upravo za tu platformu
Teletekst HRT-a danas, 28. travnja, slavi 30. rođendan. Pokrenut je 1990. u okviru RTV-a Zagreb. Eksperimentalno je emitiran do 1995. godine kada su zaposleni i prvi novinari upravo za tu platformu

Moglo bi se reći, bila je to prva platforma kratkih i uvijek dostupnih informacija, pregleda programa, vremen-ske prognoze, zanimljivosti, recepata. 

Dolaskom interneta u široku uporabu, mnogi su mu prognozirali kraj, ali teletekst je o(p)stao.

Istina, mijenjao je svoje ruho, prilagođavali su se publici, mijenjali sadržaj, ali i danas mnoštvo njihovih korisnika upravo Teletekst smatra svojim izvorom informacija.

Tijekom tri desetljeća rada, Teletekst svojim korisnicima pruža aktualne informacije iz Hrvatske i svijeta, područja kulture, gospodarstva i sporta. 

Na više od 800 stranica svakodnevno se nalaze osvježene i aktualne, kratke i jasne vijesti i razne druge informacije.

Teletekst HRT-a imao je među prvima stranice s uputama i mjerama vezano uz epidemiju koronavirusne bolesti.

Redovito prate i velike projekte poput izbora i sportskih natjecanja.              

Među stalnim rubrikama su kulturna događanja u Splitu, Rijeci, Osijeku i Zagrebu, servisne informacije poput stanja na cestama, obavijesti DHMZ-a, vodostaja rijeka, tečajna lista...

Popularne su sportske stranice, kao i dio koji je posvećen promociji TV i radioprograma te HRT-ove produkcije. 

Posebnu pozornost posvećuju radu udruga poput Hrvatskog crvenog križa, Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih te Hrvatske udruge bijelog štapa, a svakako treba istaknuti projekt pokrenut 2007. - titlovanje programa putem tzv. zatvorenog titla. Servis je namijenjen u prvom redu osobama oštećena sluha, ali se njime služi i starija populacija, stranci koji uče hrvatski jezik te oni koji u tišini žele pratiti program. 

To je samo dio bogatog sadržaja koji Teletekst, kao dio samostalnog Odjela weba i multimedije, nudi. 

Unatoč dobu digitalizacije, teletekst HRT-a ne gubi na popularnosti, što dokazuje i svakodnevni kontakt s korisnicima čije sugestije rado prihvaćaju. Raduje ih interakcija s korisnicima jer nam pokazuje da Teletekst nipošto nije zaboravljen čak ni 30 godina nakon svojega početka na HRT-u.

Pratite ih i dalje i - ostanite doma!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!