21:20 / 18.07.2018.

Autor: S.F./HRT

Tema dana: 30 najgledanijih dana u povijesti HRT-a

-

-

Foto: - / -

"Nismo vjerovali tamo do nekakvog polufinala da se takvo nešto može dogoditi, međutim brojke tako govore".
Tri su dana prošla od završetka Svjetskoga prvenstva u nogometu, a strasti ne jenjavaju. Hrvatska i dalje živi svoj san koji je oduševio milijarde ljudi diljem svijeta. Bilo je ovo 30 najgledanijih dana u povijesti HRT-a, a više o tome rekli su gosti današnje Teme dana, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i glavni urednik svih programa HRT-a Bruno Kovačević.

Dan finala bio je fascinantan i nezaboravan, kaže Mateša. "Ali i jedan logični slijed, jednog takvog povijesnog uspjeha Dalića i njegovih dečkiju. I ono što treba stvarno vidjeti, da skoro svaki sedmi Hrvat, svaki sedmi građanin ove zemlje je bio na ulici i čekao naše nogometaše - što je stvarno nešto predivno i teško da će se tako brzo ponoviti", dodao je.

Igrači sada obilaze sve gradove, neke najave kažu da će ići i u sredine iz kojih su potekli. Dakle, moglo bi se to proširiti u svaki kraj Hrvatske. "Svaka naša sredina je zaslužila takvu pozornost, svaka sredina je zaslužila pozdraviti te dečke, koji su stvarno naši nacionalni heroji prema onome što su napravili u Rusiji", odgovara Mateša.

Glavni urednik svih programa HRT-a Bruno Kovačević komentirao je 30 najgledanijih dana u povijesti Hrvatske radiotelevizije.

"Nismo vjerovali do polufinala da se takvo nešto može dogoditi, međutim brojke tako govore. Od početka Svjetskog prvenstva u Rusiji do jučer je bilo 30 najgledanijih dana. Dakle mjesec dana fantastičnog programa na krilima naših nogometaša, ali visoka gledanost je bila i Zabivake – to je postala najgledanija sportska emisija u povijesti  Hrvatske televizije", rekao je Kovačević, a Mateša dodao: "I jedna od najboljih ikada!". Mateša smatra da treba javno čestitati svim djelatnicima javne televizije na praćenju Svjetskog prvenstva.

Gotovo da nema čovjeka na HRT-u koji nije nešto radio u projektu Svjetskoga prvenstva!

"Mi smo pripremali Svjetsko prvenstvo više od devet mjeseci. Šef projekta je bio Drago Ćosić, šef svih emisija je bio Marko Šapit koji je odradio fantastičan posao. Ali treba reći uz sportski program, golem trud je pokazao i odličan posao je napravio i informativni program. Tehnika naša također! Na dočeku je bilo uključenih preko 300 ljudi: 15 novinara, 30 kamera! Imali smo naravno problema s helikopterima koje smo uzeli na sat i pol, a na kraju su bili u zraku  4 sata, s dva punjenja! Vidjeli ste što je bilo s autobusom! Morao je ići tamo u Savsku sa strane, iz one naše trase koju smo precizirali uoči samog početka, pa smo neke kamere nosili na drugi kraj grada, probijali se među ljude da možemo pokriti svaki segment. Jer nitko zapravo nije očekivao da će to tako dugo trajati, pet i pol sati, a da ne govorimo o ljudima koji su bili na stageu - Mirku Fodoru koji je 12 sati u komadu zajedno s Franom Riđanom držao tu tenziju dok na kraju nisu došli naši dečki!", kazao je Kovačević.

Prvi put u našoj povijesti središnji Dnevnik HRT-a nije išao u svom terminu. Odluka, kaže Kovačević, nije bila nimalo teška.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!