Tema dana: Borba protiv svećeničkog zlostavljanja

19:24 / 24.02.2019.

Autor: D.M./HRT

-

-

Foto: - / -

U Temi dana gostovali su predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup, monsinjor Želimir Puljić i urednica s Hrvatske katoličke mreže Diana Tikvić.
Završila je četverodnevna konferencija u Vatikanu na kojoj se govorilo o spolnom zlostavljanju maloljetnika u Crkvi. Papa Franjo izložio je visoke predstavnike Crkve svjedočanstvima zlostavljanih. Pozvao je da se takvi zločini više nikada ne prikrivaju, a za svećenike pedofile rekao da su "oruđe u rukama sotone".

U Temi dana o ovoj su temi govorili predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup, monsinjor Želimir Puljić i urednica s Hrvatske katoličke mreže Diana Tikvić.

- Afrička opatica: Osrednjost i licemjerstvo u Crkvi
- Kardinal blizak Papi priznao uništenje spisa o spolnom zlostavljanju
- Ispovijed žrtve svećeničkog zlostavljanja

- Vrhunac susreta je bio Papin nagovor nakon mise. Trajao je prilično dugo. Papa je obuhvtio cjelovito tematiku zlostavljanja djece. Ona je, na žalost - jedna tužna realnost. Papa se usredotočio na Crkvu, ali je u svom govoru obuhvatio svu ugroženu djecu, milijune njih diljem svijeta, kazao je monsinjor Želimir Puljić.

Dodao je kako Papa u svom govoru nije išao konkretno sa prijedlogom da se svećenike zlostavljače djece odmah razriješi službe, ali je rekao kako će se takvi slučajevi, ako se dogode - uzeti jako ozbiljno. Puljića se posebno dojmila Papina rečenica: "Svećenici moraju biti na putu svetosti. Narod ima pravo na vrijednog svećenika. Božji narod će znati odgovoriti, jer sva zlodjela koja se čine - znak su Sotone".

- Dobro je što su se konkretno poručile neke stvari na ovako visokom nivou - i zločin i prikrivanje zločina, kazala je Diana Tikvić. Podsjetila je kako vjernici mogu sami pokušati biti bolji ljudi, kako bi na taj način utjecali na cjelokupnu Crkvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!