19:08 / 23.02.2019.

Autor: M.Š./HRT

Tema dana: Bura rušila sve pred sobom, otkrivamo je li najgore prošlo

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Temi dana HRT-a govorilo se o orkanskoj buri koja je u subotu pričinila veliku štetu u Dalmaciji.
Zbog orkanske "bure stoljeća" sve dežurne službe diljem priobalja bile su cijelu subotu na terenu. Vjetar je uzrokovao velike teškoće u prometu, bilo je i puno požara na otvorenim prostorima. O suboti i onome što je pred nama govorilo se u Temi dana.

- Udari bure od 191 na sat i nezapamćena oseka
- Vremenska prognoza za nedjelju i dane pred nama

Na nogama je čak sedam županija, svi policajci, vatrogasci te djelatnici civilne zaštite.

U Splitu je zabilježen vjetar jačine 180 kilometara na sat, u Makarskoj 190, a na Promini iznad Drniša čak 200 na sat!

- I prije je bilo jakih i jačih udara bure nego ova danas. No danas imamo rekordna mjerenja na nekim mjestima. Inače, svakih pet do deset godina javljaju se bure s brzinama od 200 ili čak više od 200 na sat. Do sada najjači udar bure bio je 21.12.1998. na Masleničkom mostu. Tada je brzina vjetra bila 248 kilometara na sat, otkrio je HRT-ov prognostičar Dragoslav Dragojlović.

Što se tiče uzroka ovako jake bure, Dragojlović kaže da je bila velika razlika u tlaku zraka između anticiklone na sjeveru kontinenta i jedne ciklone sa središtem iznad Jonskog mora, a koja se kreće prema istoku.

- Imali smo situaciju da je razlika u tlaku zraka između Rijeke i Dubrovnika bila 15 hPa, što je jako velika razlika na maloj udaljenosti od oko 400 kilometara.

Što se tiče razmjera štete, to će se tek utvrditi.

U Splitu je bilo oko 1400 poziva od petka navečer do subote navečer. Padala su stabla, nestajalo je struje, šteta je velika. Požari su pak najviše prijetili na području Šibensko-kninske županije.

- Na području Tribunja situacija s požarom je zadovoljavajuća, požar više ne prijeti stambenim objektima, više je na brdovitom području gdje je velika borova šuma. Tijekom noći ćemo imati dosta problema. Aktivan je požar kod Sedramića - u minski sumnjivom području, kod sela Miočić i Biočić te na području Ružića. Požare kod Žaborića i Grebaštice proglasili smo ugašenima, kaže županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić, dodajući da nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništva.

- S nadležnom PU imali smo sve pripremljeno za evakuaciju, ali potrebe nije bilo. Mještani su se uključili s vatrogascima i štitili su svoju imovinu, dodaje izražavajući nadu da će se u nedjelju, sa smirivanjem bure, u akciju gašenja uključiti i kanaderi.

Prognostičar Dragojlović kaže da su najjači udari iza nas, ali tijekom noći na nedjelju mogu se očekivati daljnji jaki, možda i orkanski udari.

- Prijepodne u nedjelju možemo očekivati jaku i olujnu buru duž obale, poglavito u Dalmaciji, ali će poslijepodne oslabjeti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!