20:29 / 07.06.2020.

Autor: TEmaa dana/IMS/M.Š./HRT

Tema dana: Divjak o državnoj maturi i zadnjem mjestu na listi

-

-

Foto: - / -

U ponedjeljak za 32 tisuće maturanata počinje najstresnije razdoblje - polaganje državne mature.
Generacija koja je morala drukčije. Zbog štrajka prosvjetara u prvom polugodištu i pandemije u drugom, i djeci i roditeljima i učiteljima ova školska godina ostat će zauvijek u pamćenju.

- Stres na vrhuncu: Počinje polaganje državne mature

U ponedjeljak za 32 tisuće maturanata počinje najstresnije razdoblje - polaganje državne mature.

U godini punoj izazova resor je vodila ministrica Blaženka Divjak. Kako je to radila, imat će priliku ocijeniti birači.

Posljednja na listi HNS-a kao nezavisna kandidatkinja - ocjenu će dobiti preferencijskim glasovima. 

Ministrica Blaženka Divjak gostovala je u Temi dana HTV-a.

Na početku o činjenici da izlazi na listi HNS-a kao nezavisna kandidatkinja i to s posljednjeg 14. mjesta.

- To je bila moja želja, na taj način pružam podršku HNS-u, to je prva stranka koja je otvorila prostor ljudima koji su stručni. To je moja podrška i poruka HNS-u, a ovo je sigurno i dobra prilika da objasnim projekte koji su važni za obrazovanje i znanost, ističe ministrica.

Prije tri su se godine vodile ideološke rasprave oko toga trebaju li reforme ili ne, a danas iako možda neki nisu zadovoljni sadržajem, mislim da su svi za reforme, dodaje Divjak.

- Što se tiče posljednjeg perioda, napravili smo stvarno jako puno. Nismo imali od koga učiti, napravili smo veliki iskorak te danas drugi uče od nas. Sreća u nesreći je bilo to što smo bili unutar kurikularne reforme. Ništa ne bi bilo moguće da nastavnici nisu bili motivirani i da nisu imali veliku podršku roditelja u tom procesu.

Stizale su kritike, tu je bilo i izglasavanje nepovjerenja u Saboru, a sve vezano uz reformu.

- Vi morate pružiti priliku učenicima da uče na suvremen, moderan način. To ne znači da smo planirali nastavu na daljinu, ali smo na kraju u tome uspjeli. Svi kritičari se moraju zapitati koliko su njihove kritike bile osnovane.

Divjak priznaje da je bilo manjkavosti po pitanju reforme visokog obrazovanja, a dodaje i "da tu ima jako puno klika kojima je svaka promjena prijetnja".

- Za sljedeće razdoblje sigurno je prilika da se nastave reformski procesi, ne radi se o sprintu već o maratonu. Visoko obrazovanje je prioritet i tu moramo jasno reći i prozvati sve kočničare. Tu je i nastava kurikularne reforme kako bi učenicima pružili iste prilike kao drugim učenicima u EU.

O odnosu s premijerom Plenkovićem kaže da je bilo projekata oko kojih su se složili, ali i da je bilo situacija kada je bilo jako teško te da to ne bi uspjeli bez podrške HNS-a u Saboru.

Rezultati probnog pisanja eseja iz Hrvatskog jezika ne slute na dobro. Svaki deseti gimnazijalac dobio je 0 bodova.

- To je potpuno drugačija situacija u odnosu na pisanje eseja kada vam o tome ovisi budućnost. Jako puno gimnazijalaca i strukovnjaka dobili su povratne informacije te mogu pokušati to napisati i sistematizirati, zaključuje.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!