21:24 / 10.02.2018.

Autor: HRT

Tema dana: Do čega može dovesti eskalacija na Bliskom istoku

-

-

Foto: - / -

Na jednom od najkompleksnijih ratišta u novijoj povijesti, u Siriji, na što su sve spremne sve uključene strane i do čega to može dovesti, razgovaralo se u emisiji HRT-a Tema dana.
Iranski dron, izraelski borbeni zrakoplov F-16, turski helikopter. Sve te letjelice srušene su danas u sukobu na Bliskom istoku. Na jednom od najkompleksnijih ratišta u novijoj povijesti, u Siriji, na što su sve spremne sve uključene strane i do čega to može dovesti, razgovaralo se u emisiji HRT-a Tema dana.

U ovoj situaciji morali bi se zapitati što je izraelski borbeni zrakoplov radio u sirijskom zračnom prostoru. Činjenica je da se očito sad događa jedan novi zaplet u cjelokupnoj drami koja se naziva sirijska kriza. Vjerujem da sad imamo jako puno igrača u svemu tome. Još jedan novi igrač u ovoj igri je vrlo, vrlo ružna situacija i dodatno komplicira stanje. Drugim riječima, očito je sad Izrael ušao u kombinaciju, očito ima svoje interese u Siriji, međutim ovo više nije Srijia koja je bila prije nego je počela ova situacija s Asadom, rušenjem Asada i svim onim što je produkt tzv. Arapskog proljeća u tom prostoru. Sada govorimo o preko 90-ak raznoraznih stranaka, strančica, milicija, bandi, koje nažalost harače po tom prostoru, plus velike sile: Rusi, Amerikanci, svojevremeno Britanci, Francuzi jednim dijelom, Turci, sada i Izrael i to je sve prilično loša kombinacija, rekao je vojni analitičar prof. dr. sc. Marinko Ogorec.
Eskalacija na Bliskom istoku: izraelski avion srušio iranski dron (VIDEO), Sirijci srušili izraelski F-16
Veliki je broj milicija sukobljenih međusobno, a tu je i uloga velikih igrača koji povlače konce na tom terenu. Svatko ima svoje interese i želi ih ostvariti i pokušava upravljati tim milicijama na terenu kako bi ostvario svoje interese. Međutim, često se te milicije znaju oteti kontroli i počnu voditi svoje vlastite ratove, vlastite sukobe za vlastite interese, što doprinosi cjelokupnoj komplikaciji te situacije. Naravno, sad s ulaskom Izraela u to jedno veliko bojno polje situacija dobiva jednu veću dimenziju, za koju ćemo stvarno vidjeti što će donijeti u sljedećih par mjeseci, rekao je stručnjak za međunarodne odnose dr. sc. Dario Kuntić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!