21:12 / 19.08.2018.

Autor: HRT

Tema dana: Dužijanca

-

-

Foto: - / -

jednom od najljepših i najsadržajnijih običaja hrvatske zajednice u Bačkoj - Dužijanci, te zašto ga vrijedi očuvati, razviti i prenijeti novim naraštajima u Temi dana govorili su velečasni Ivica Ivanković Radak i Milan Bošnjak.
Manifestacija bačkih i bunjevačkih Hrvata "Dužijanca u Zagrebu" nastavila se svečanim mimohodom od katedrale do središnjeg zagrebačkog trga. U njemu su, uz zvuke tamburice, sudjelovale folklorne skupine, barjaktar, bandaš i bandašica, a sve je završilo plesom - Bunjevačkim kolom.

Zahvalno euharijstijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali predvodio je pomoćni zagrebački biskup, monsinjor Ivan Šaško. U propovijedi je govorio i o važnosti hrvatske manjine u Srbiji. Bačke i bunjevačke Hrvate primio je i zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić.O jednom od najljepših i najsadržajnijih običaja hrvatske zajednice u Bačkoj - Dužijanci, te zašto ga vrijedi očuvati, razviti i prenijeti novim naraštajima u Temi dana govorili su velečasni Ivica Ivanković Radak, član organizacijskog odbora manifestacije i član Udruge bunjevačkih Hrvata te Milan Bošnjak, savjetnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!