18:41 / 05.04.2019.

Autor: I.H./HRT

Tema dana: HDZ i SDP složni oko Bunjca

-

-

Foto: - / -

Neki zastupnici iz redova oporbe opravdavali su postupak Bunjca kazavši da je to bilo u afektu. SDP-ov Đujić u potpunosti osuđuje to ponašanje, smatra da je neprimjereno za jednog saborskog zastupnika.
Malo poslije ponoći, tijekom saborske rasprave o SDP-ovoj interpelaciji o radu Vlade na provedbi strukturnih reformi - dogodio se nezapamćen incident. I to ne onaj koji smo imali prilike već nekoliko puta gledati u sabornici, a to je da saborska straža iznosi Ivana Pernara van, već da jedan zastupnik, u ovom slučaju zastupnik Živog zida Branimir Bunjac, zbog toga prijeti smrću i fizički napada djelatnika saborske straže. Zbog toga je zaradio i kaznenu prijavu. O tome su u Temi dana govorili saborski zastupnici Josip Borić i Saša Đujić.

Josip Borić
je na početaku rekao da je ostao iznenađen takvom reakcijom jednog saborskog zastupnika, smatra da je Branimir Bunjac pokazao da u sebi posjeduje nešto što do sada nismo vidjeli, a to je da ne može kontrolirati vlastito ponašanje u borbi poput jučerašnje, a to je bila borba argumentima.

Dodao je da je Milijan Brkić pokazao kako se treba ponašati jedan saborski zastupnik, što se očito nije svidjelo Bunjcu ni Pernaru, pa su opet napravili ono što im je očito jedina namjera, a to je izazivanje takvih situacija ne bi li privukli pažnju na sebe.

Neki zastupnici iz redova oporbe opravdavali su to što je Bunjac napravio, kazavši da je to bilo u afektu. SDP-ov Saša Đujić u potpunosti osuđuje to ponašanje, smatra da je neprimjereno za jednog saborskog zastupnika. Ne smatra da je bilo u afektu jer je Bunjac i kasnije na hodniku prijetio djelatnicima Sabora.

- Mislim da je gospodin Bunjac u potpunosti pretjerao, to je za svaku osudu i zaslužuje sve moguće sankcije koje se mogu po tom pitanju provesti. Mislim i da je gospodin Brkić mogao, kao i mnogo puta do sada, malo drugačije reagirati - on je inače jedan od predsjedavajućih koji najbolje vodi sjednice, ima najbolje živce, često pušta zastupnicima da izlaze i van teme (...) on je taj koji ima čelične živce i dobro vodi te sjednice. Zastupnici Živog zida su provocirali i možda su htjeli da im se ovo dogodi, a gospodin Brkić im je u tome pomogao, dodao je Đujić.

Pojasnio je kako im je Brkić pomogao jer je vjerojatno i on malo izgubio živce raspravom koja se vodila taj dan. Pod time misli da je slučaj s Ivom Sanaderom HDZ-u i dalje bolna točka na koju se ne mogu iskontrolirati.

Dodao je da ovo nije prva takva situacija u Saboru - za primjer je dao zastupnika Culeja koji je prijetio drugim zastupnicima, Đakić je psovao, a i sam premijer Plenković je fizički nasrnuo na jednog zastupnika.

Iako ovakvih prijetnji nije bilo do sada, Đujić kaže da je svaki put sve gore - krene lagano, pa ide sve više i više.

Borić pak smatra da priču oko Branimira Bunjca ne treba širiti na druge zastupnike, a za primjer je naveo Gordana Marasa i Nenada Stazića kazavši kako dnevno provociraju, no ovo je prvi put bila prijetnja smrću i fizički nasrtaj na službenu osobu u Saboru. Ta osoba je samo dobila nalog da Pernara udalji sa sjednice jer to nije htio sam napraviti.

- Kod njih postoji pomanjkanje onog osnovnog što svi moramo imati, a to je kućni odgoj, poštivanje predsjedavajućeg, poštivanje nekog starijeg, poštivanje svog kolege. Postoji isključiva samovolja, oni žele raditi samo što oni žele, ne postoji poslovnik kojeg žele poštivati niti bilo koja pravila. Oni smatraju da su oni dovoljni sami po sebi nekakvo pravilo koje treba poštivati i da im nitko drugi tamo ne treba ništa govoriti, dodao je.

Rekao je da je ovo ponašanje za svu osudu, a tijela represije trebaju, po službenoj dužnosti, ovu situaciju raščistiti do kraja da se više nikada ne ponovi. Dodao je da ako bi DORH tražio od Sabora da Branimiru Bunjcu skine imunitet, to bi se sigurno dogodilo.

Đujić kaže da je to tehničko pitanje - uvijek se skida imunitet kada DORH traži za kazneni prekršaj, to je tehnička stvar koja se mora provesti. Dodao je da ako do toga dođe, SDP će po podržati.

- Niti jedan SDP-ov zastupnik nikada nije vrijeđao drugog kolegu niti je fizički nasrnuo na nekoga. Tog primjera nema, a gledali smo scene premijera koji trči gore po stubama da bi se obračunao sa saborskim zastupnicima. A ako je on prvi među njima, to je nedopustivo, dodao je.

Borić smatra da niti jedan poslovnik ne može takve osobe dovesti redu, to je pitanje vlastitih osobnosti koje stječemo rođenjem, kroz odgoj. Dodao je da u trenucima kada im ankete pokazuju da su u velikom padu, kada su vidjeli da ne dobivaju postotke koje očekuju, ostaje ono što oni rade: ili će vrijeđati ili će pokušati izazvati predsjedavajućeg da da opomenu i to je onda razlog za takvo ponašanje.

- To radi nekoliko zastupnika - Pernar, Bunjac, Maras, Grmoja. Kada njih nema u Saboru  i saborska rasprava teče mirno, dodao je.
Plenković o Bunjcu: Dobro je da hrvatski birači vide tko je tko

Na novinarsko pitanje kako komentira sinoćnji ispad Branimira Bunjca u Saboru i jučerašnju izjavu Ive Sanadera prije odlaska u Remetinec da je njegova kazna zatvora izrečena zbog predsjedanja Hrvatske EU-om, premijer Andrej Plenković je na večerašnjem predstavljanju HDZ-ove liste za EU izbore rekao da je "jedno odgledao jutros, a drugo je pročitao sinoć".

- Odgledao sam još jedan incident u hrvatskom Saboru, mislim da je nažalost što se to dogodilo, dobro da hrvatski birači vide tko je tko. Da vidite koji su to zastupnici, koje su to političke stranke, koji u svojem djelovanju, u svojim nastupima forsiraju kkonflikt, forsiraju sukob, forsiraju vrijeđanje neargumentirano, dovode i do ovakvih situacija koje smo gledali. Prema tome, hrvatski birači, a jako puno vjerujem hrvatskom narodu, njihovoj zrelosti, njihovom razumu i njihovoj jasnoj želji da kada odlučuju kome će dati povjerenje d upravlja bilo kojom razinom vlasti, jako dobro znaju na koga će se moći osloniti, a na koga neće. Ovakvi primjeri incidenata, grubih nasrtaja jasno govore da imaju dosta jednostavan izbor, pojasnio je premijer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!