20:56 / 10.07.2018.

Autor: M.M./HRT

Tema dana: Hoće li opstati Vlada Velike Britanije?

-

-

Foto: - / -

U Temi dana gostovali su Dejan Jović sa Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i Ivan Grdešić bivši veleposlanik u Velikoj Britaniji.
Hoće li opstati Vlada Velike Britanije i koja je sudbina Brexita? Iako je u samo 24 sata ostala bez dva ministra premijerka Theresa May ustraje na svom novom planu za Brexit. U ozračju potresa u Vladi London je domaćin summita o zapadnom Balkanu, na kojem sudjeluje i Hrvatska. U Temi dana gostovali su Dejan Jović sa Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu i Ivan Grdešić bivši veleposlanik u Velikoj Britaniji.

Vlada je u ozbiljnoj krizi, ali Theresa May ju je zasad uspjela vješto prevladati. Uspjela je zatvoriti ovu neposrednu krizu koju je imala sa ostavkama dvojice važnih ministara, ali Britanija i nakon referenduma i iščekivanju Brexita ostaje jako podijeljeno društvo, rekao je Jović. Dodao je da će zasad Vlada ostati, ali će biti suočena sa ozbiljnim izazovima sve do ožujka 2019.

S njime se složio i bivši veleposlanik u Velikoj Britaniji, rekavši kako je situacija podijeljena. I dalje će se raspravljati kakav će Brexit biti i Theresa May će održati svoju labavu većinu kao premijerka jer nikome nije u interesu, pa ni Europljanima, da dođe do pada Britanske vlade.

Na pitanje kako diše britanska javnost, rekao je da oni koji nisu bili sigurni i mislili su da će im možda biti bolje, su požalili. Mislim da kada bi se sada ponovio referendum da bi ostala odluka ostanka u Europskoj uniji. Mnogi koji su mislili i glasali protiv nekakve europske birokratke diktature uopće nisu razumjeli što ih čeka, zaključio je Grdešić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!