19:25 / 12.06.2020.

Autor: T.D./Tema dana/HRT

Tema dana: Kada će se Hrvatska potpuno otvoriti prema susjedima?

-

-

Foto: - / -

Polako i oprezno zemlje Europske unije otvaraju granice.
O prometnim ograničenjima i dodatnim otvaranjima granica govorili su u emisiji HTV-a "Tema dana" Andreja Metelko-Zgombić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i Gilio Toić Sintić, pomoćnik načelnika Uprave za granicu.

- U Hrvatskoj 92 tisuće turista, od danas dolaze Mađari
- Slovenija s ponedjeljkom otvara granicu s Italijom

Polako i oprezno zemlje Europske unije otvaraju granice. Prema preporuci Europske komisije, od ponedjeljka se ukidaju granične kontrole unutar schengenskog prostora, a od 1. srpnja otvorit će se vanjske granice za zemlje jugoistočne Europe.

U Hrvatskoj trenutačno borave 92 tisuće turista, uglavnom stranih. Od danas nam mogu doći Mađari, od utorka i Austrijanci, naravno uz posebne epidemiološke mjere i uvjete koji ih čekaju već na ulasku u našu zemlju.

Metelko-Zgombić: Nema više zapreke da najbliži susjedi dođu k nama na more

Andreja Metelko-Zgombić kaže kako je Europska komisija izašla s preporukom kako olakšati ili u potpunosti otvoriti granice između država članica.

- To su samo preporuke jer je na svakoj državi članici suvereno i samostalno donositi o otvaranju svojih granica. Mi kao predsjedajuća država, svakako smo se zalagali za taj jedan koordinirani pristup da nam Europska komisija pruži određene smjernice. Za sve je potreban dogovor. Kad je došlo do zatvaranja, onda se svaka država zasebno zatvarala. To se na kraju pokazalo kao ne kao najsretnije rješenje. Zato kod otvaranja želimo ići harmonizirano, istaknula je Metelko-Zgombić.

Državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova kaže kako se države koje su u Schengenu, pozivaju u potpunosti otvoriti, a onda od 1. srpnja i prema trećim državama po određenim fazama i načelima.

- Nema više zapreke da ovi najbliži susjedi, turisti dođu k nama na more. rekla je Metelko-Zgombić.

"Enter Croatia"

Gilio Toić Sintić kaže kako svaka osoba koja prelazi granicu mora imati putni dokument.

- To je jedan od osnovnih uvjeta koji mora ispuniti. Dodatno se traži pored granične kontrole koja se odnosi na provjeru identiteta i mjesto gdje idu i gdje će boraviti za vrijeme njihovog boravka u Hrvatskoj, kao i dužina trajanja. Od stranih državljana se traži i broj telefona kako bi se u slučaju potrebe moglo do njih doći, rekao je Toić Sintić.

Pomoćnik načelnika Uprave za granicu ističe kako je Hrvatska od 28. svibnja omogućila prethodnu prijavu putem web aplikacije Enter Croatia gdje strani gosti koji žele doći u Hrvatsku mogu unaprijed dostaviti sve podatke koje bi inače ostavili prilikom dolaska na granični prijelaz. 

- Potvrdu, za koju preporučujemo da se isprinta i da se istakne na vozilu kako bi se mogli prepoznati i vidjeti. Dosad je 275.000 ljudi najavilo ili je došlo u Hrvatsku putem te aplikacije, dodao je.

Metelko-Zgombić ističe kako su konzularna i diplomatska predstavništva cijelo vrijeme su radila i ona su bila otvorena za izdavanja viza u doba najstrožih restrikcija te kako će nastaviti s radom. 

- Očekujemo da će imati veći zahtjev državljana trećih zemalja, dodala je. 

Metelko-Zgombić smatra kako su preporuke o otvoranju granica 1. srpnja ohrabrujuće, ali odluka je na svakoj od država kad će se otvoriti.

- Mi smo Europskoj uniji skrenuli pozornost na jugoistok Europe, potrebu proširenja, Sjeverne Makedonije i Albanije. U toj preporuci, Europska komisija je rekla: Idemo se prvo otvoriti prema tih šest zemalja jugoistoka Europe jer su nam najbliži i zajednički se borimo protiv Covida. Te zemlje će biti prve na popisu koje ćemo opet uzimati u obzir prema epidemiološkoj situaciji. Oni su definitivno prvi na popisu zemalja prema kojima ćemo se otvarati, zaključila je Andreja Metelko-Zgombić.      
 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!