20:00 / 11.07.2020.

Autor: Tema dana/IMS/HRT

Tema dana: Kako očekivati socijalnu distancu na svadbi?

-

-

Foto: - / -

140 zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj danas. Zaraza se proširila diljem zemlje, žarišta s većim brojem slučajeva su Slavonija, Zagreb i Zadar.
Mislim da je situacija pod kontrolom. Stanje je uvijek ozbiljno kada je riječ o pandemiji, ali to ne znači da se to ne može kontrolirati, rekao je u Temi dana Domagoj Drenjančević iz Zavoda za kliničku mikrobiologiju i bolničke infekcije KBC Osijek.

- COVID-19 u Hrvatskoj: najnovije informacije

Komentirao je novih 50 slučaja zaraze u Osječko-baranjskoj županiji. Pojasnio je da je riječ o slučajevima koji su povezani s prijašnjim slučajevima zaraze, riječ je o zatvorenom kolektivu i svi epidemiološki izvidi su učinjeni. Mjere su, kaže, provedene, slijedi testiranje, izolacija kontakata i daljnja postupanja prema uhodanom protokolu.

Drenjančević kaže da je neuobičajeno velik broj pozitivnih, no to su kontakti koji su ili visoko suspektni.

- Ne bi se hvatao za apsolutne brojke, gledao bi to u kontekstu povezanosti slučajeva u odnosu na prijašnje slučajeve, rekao je.

Dodao je da smo navikli na manje brojeve, ali ovo je, smatra, kontroliranje situacije, a na zdravstvenim radnicima je da kontroliraju rizik širenja i suzbiju ga na najmanju moguću mjeru tako što će otkriti sve potencijalno zaražene osobe i staviti ih u proces aktivnog nadzora, čime se smanjuje širenje virusa na daljnju populaciju.

Svima koji ovih dana imaju nekakva slavlja, Neven Birkić, voditelj COVID odjela Opće bolnice u Zadru, preporučuje kulturu ophođenja koju savjetuje Nacionalni stožer.

- To znači socijalna distanca, što manje kontakata, ali kako to reći nekome tko je na svadbi, na takvom okupljanju. Teško je to ljudima reći, a kamoli da se oni tako i ponašaju, rekao je.

Dodao je da i na takvim mjestima mora postojati kultura ophođenja, a mjere koje stupaju na snagu od 13. srpnja, smatra razumnom i pravom mjerom.

U zadarskoj općoj bolnici je 12 liječnika i 11 sestara u samoizolaciji, a dva su liječnika zaražena koronavirusom, Birkić kaže da je zbog toga u bolnici ukinut hladni program kirurške struke, ali to je cijena koju su morali platiti.

- To nije zabrinjavajuće, ali nije ni nešto što bi nas trebalo držati mirnima, dodao je.

Problem manjka anesteziologa će, rekao je, riješiti posudbom iz susjednih bolnica.

- Određene mjere, koje će se na razini države početi primjenjivati od ponedjeljka, Istarski stožer provodi već 14 dana, rekao je Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije. Dodao je kako se one, u velikom postotku, poštuju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!