19:06 / 06.02.2019.

Autor: HRT

Tema dana: Kako poboljšati život na hrvatskim otocima?

-

-

Foto: - / -

Da su otoci veliko bogatstvo i osobita vrijednost Hrvatske - jako dobro znamo. No znamo i to da je njihov potencijal do sada slabo iskorištavan, njihove izvornosti nedostatno štićene, a razvojne mogućnosti nepoticane.
Da su otoci veliko bogatstvo i osobita vrijednost Hrvatske - jako dobro znamo. No znamo i to da je njihov potencijal do sada slabo iskorištavan, njihove izvornosti nedostatno štićene, a razvojne mogućnosti nepoticane. Od države se očekuje da stvara preduvjete za gospodarski i društveni razvoj povećanjem kvalitete života i poticanjem razvoja otočnih specifičnosti.

Nakon dva desetljeća, Hrvatski sabor je 21. studenoga 2018. donio novi Zakon o otocima koji treba osigurati uvjete za demografsku i gospodarsku revitalizaciju otoka i njihovu samoodrživost. Otok se definira kao područje s razvojnim posebnostima, a uvodi se pojam otočnosti - skup geografskih, društvenih, povijesnih, gospodarskih i ekoloških posebnosti proizašlih iz potpune okruženosti morem.

Također, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije danas je potpisalo je 39 ugovora koji bi trebali poboljšati život na otocima. Sufinancirat će se gradnja vrtića, škola, igrališta, parkova te komunalna i turistička infrastruktura. Projekti su ukupno vrijedni oko 17 i pol milijuna kuna.

Tako otok Murter dobiva novi vrtić i jaslice uz potporu Ministarstva od milijun kuna. Na šibenskom području nastavlja se sanacija cestovne mreže na Žirju, a na Zlarinu se gradi sportski park. U Pučišćima na Braču nastavlja se dogradnja Klesarske škole za 950 tisuća kuna, dok će se na Čiovu te u Drveniku Velom i Malom modernizirati javna rasvjeta. Na Molatu se uređuje biciklistička staza u dužini od 8 kilometara, a u općini Kali na Ugljanu gradi se obalna šetnica. Mještani su zadovoljni.O tome kako poboljšati život na hrvatskim otoka u Temi dana razgovarali smo s gošćama - ministricom regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijelom Žalac te gradonačelnicom Malog Lošinja Anom Kučić.

Ministrica tvrdi da će otoci i idućih godina dobivati poticaje. Naravno da ćemo mi učiniti sve, i kroz potpore otočkim poslodavcima i kroz potporu sufinanciranja prijevoza, koji je jako važan za hrvatske otoke, rekla je.

Gradonačelnica Malog Lošinja kaže da su sasvim sigurno svi otočani pozdravili Zakon o otocima koji je na snagu stupio početkom ove godine.

- Ovaj zakon adresira brojne probleme s kojima se mi otočani susrećemo. Zaista vjerujemo da je ovo prvi korak u pravom smjeru i da napokon imamo jednog dobrog partnera koji nas prati u svim našim nastojanjima, rekla je Kučić.

Gabrijela Žalac je rekla kako je Vlada nakon sjednice u Dubrovniku potpisala 12 ugovora za otoke s područja Dubrovačko-neretvanske županije.

- Za ostalih 5 otočnih županija ugovore smo potpisali danas u vrijednosti preko 17 i pol milijuna kuna. Željeli smo se s otočanima dogovoriti da što prije krenu s provedbom projekata. Projekti su posvećeni društvenoj, komunalnoj i gospodarskoj infrastrukturi, dakle svemu onom što su jedinice lokalne uprave prijavile, objasnila je ministrica.

Ana Kučić kaže kako uz podršku ove Vlade rade na infrastrukturnim projektima koji su preduvjet razvoja otoka. Kao primjer je navela otok sa samo dva stanovnika na kojem je, uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja, prošle godine saniran pristan.

- Otočani sve bolje pišu projekte kojima apliciraju za sredstva iz europskih fondova, istaknula je.

Ministrica Žalac je demantirala predstavnika Živog zida koji je ustvrdio da se "svake godine iz hrvatakog proračuna izdvaja 10% u Europsku središnju banku, a da nas iz EU-a zasipaju mrvicama".

- To nije točno. S današnjim danom mi smo 10,1 milijardu kuna u plusu što znači da smo neto primatelj europskih sredstava. 80% javnih investicija u Hrvatskoj financira se upravo iz europskih fondova, ustvrdila je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!