Tema dana: Koliko je korumpirano hrvatsko zdravstvo?

01.12.2018.

18:14

Autor: HRT

default error photo
Šokantna priča Ljubice Adžaip, koja je ispričala da je splitskom kardiokirurgu u ured donijela 3 tisuće eura kako bi spasila život supruga, koji je unatoč tome umro, na noge je podignula cijelo hrvatsko zdravstvo, a posebno splitsku bolnicu.
Šokantna priča Ljubice Adžaip, koja je ispričala da je splitskom kardiokirurgu u ured donijela 3 tisuće eura kako bi spasila život supruga, koji je unatoč tome umro, na noge je podignula cijelo hrvatsko zdravstvo, a posebno splitsku bolnicu.

Prozvani liječnik priveden je na ispitivanje, zatim pušten da se brani sa slobode, a prijava je podignuta i protiv supruge koja je dala mito. KBC Split odmah je pokrenuo postupak unutarnjeg nadzora, a osuda je stigla i od resornog ministra koji u ponedjeljak u Split šalje inspekciju.

- Splitski liječnik branit će se sa slobode, ministar najavio inspekciju
- Uhićen splitski liječnik osumnjičen za primanje mita

Temi dana slučaj su komentirale prof. Lada Zibar, predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju pri HLK i Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske Udruge za promicanje prava pacijenata.

Profesorica Zibar je naglasila kako Hrvatska liječnička komora za ovaj slučaj saznaje isključivo iz medija. "Mi nemamo druga saznanja za sada, tako da ne mogu komentirati konkretan slučaj. Mogu načelno reći da mi u Komori imamo nultu toleranciju prema primanju mita, da je to tako propisano i Kodeksom medicinske etike, da nije etički ni na koji način iskorištavati pacijenta pa niti materijalno, a u skladu s tim nije niti dozvoljenoi primanje mita. Mi smo tu vrlo rezolutni i smatramo da primanje mita ne mogu opravdati nikakve okolnosti pa ni to da su nam plaće premale. Mi u Komori se trudimo na legalan način boriti za svoja prava, svoj standard i status. Ovakve stvari ne toleriramo", istaknula je prof. Zibar. 

Predsjednicu Hrvatske Udruge za promicanje prava pacijenata ovaj slučaj ne iznenađuje previše, već su nekoliko puta dobili prijave pacijenata koji tvrde kako se na splitskoj Kardiokirurgiji treba platiti operacija. "Treba pohvaliti institucije koje su u ovom slučaju reagirale oznimno brzo i pokrenuli postupke. To je iznimno važno kako bi se pacijentima poslala poruka da se institucije brinu o njihovoj sigurnosti", rekla je Karačić. "I prije je bilo prijava ali su one bile anonimne i po njima se nikoga nije moglo osuditi. Ovo je prvi slučaj koji smo dobili sa imenom i prezimenom, iznimno je hrabro istupiti na ovakav način, ali sada se napokon mogu dogoditi potrebne promjene kako se ovakve stvari ne bi događale", objasnila je.

Hrvatska Udruga za promicanje prava pacijenata pokrenula je anonimnu anketu o tome koliko su i kome novaca dali kako bi saznali u kolikoj je mjeri korupcija rasprostranjena u hrvatskom zdravstvu. 

U nastavku Teme dana pogledajte koje su mjere u borbi protiv korupcije u zdravstvu na raspolaganju Hrvatskoj liječničkoj komori te koje korake može poduzeti Hrvatska Udruga za promicanje prava pacijenata: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!