19:28 / 30.08.2020.

Autor: Tema dana/IMS/M.Š./HRT

Tema dana: Kornatska tragedija i stanje u hrvatskom vatrogastvu

-

-

Foto: - / -

U Temi dana HTV-a govorilo se o Kornatskoj tragediji, ali o trenutnom položaju hrvatskih vatrogasaca.
U Temi dana HTV-a govorilo se o Kornatskoj tragediji, ali o trenutnom položaju hrvatskih vatrogasaca.

- 13 godina od kornatske tragedije


O Kornatskoj tragediji te stanju u hrvatskom vatrogastvu govorio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Nakon svih ovih godina nema pravog epiloga ove strašne vatrogasne tragedije.

- Uvijek je tragično kada pogine vatrogasac, a ovo je najveća tragedija koja se dogodila u Hrvatskoj. Taj 30. kolovoza je doista težak dan, poglavito roditeljima, braći i sestrama stradalih vatrogasaca, svima koji su izgubili najmilije. Uvijek nadiru emocije, prisjećamo se naših kolega, sve što se događalo je zaista bilo tužno, ističe Tucaković.

Vjeruje da će se doznati kompletna istina oko onoga što se događalo.

- Što se tiče naučenih lekcija iz ovoga događaja, puno se toga promijenilo. Donesen je novi zakon o zapovjednom lancu. Treba reći i zahvaliti Vladi RH koja je prepoznala sve potrebe u opremanju vatrogasaca i zapravo mnogi čelnici jedinica lokalnih samouprava pokazali su jednu drugačiju svijest, dodaje.

Naizgled nije bilo senzacionalnih požara ovoga ljeta, dodaje Tucaković, no dodaje da ih je bilo za 169 više u odnosu na isto razdoblje lani.

- Opožarena površina je bila daleko veća u odnosu na prošlu godinu.

Jedan od projekta jest nabava 94 vozila za potrebe vatrogasaca, a to je vezano uz novac iz Europske unije.

- Svaka nabavka novih vozila dobro dođe, ali činjenica je da vatrogasci dobro održavaju ova postojeća koja imamo. Sljedeći će tjedan će biti raspisan natječaj za još 124 vozila. Opremanje vatrogastva je jedan kontinuirani proces koji nikada ne smije stati, ističe glavni vatrogasni zapovjednik.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!