20:07 / 26.03.2019.

Autor: D.M./HRT

Tema dana: Malverzacije u Uljaniku

-

-

Foto: - / -

O problemima Uljanika u Temi dana HTV-a govorili su bivši saborski zastupnik Damir Kajin, bivši novinar Glasa Istre, danas dopisnik za Deutsche Welle, Paol Gregorović.
Milijardu i 200 milijuna kuna procjenjuje se da je šteta nanesena zlouporabom povjerenja u poslovanje i subvencijskim prijevarama u Uljaniku.

U akciji Pnuskoka privedeno je 12 osoba, redom bivši i sadašnji predsjednici uprava ili direktori Uljanika, 3. Maja, Uljanik Plovidbe. Noć će provesti u pritvoru, ispitivanje u državnom odvjetništvu zakazano je za sutra.

- Uhićenja u Uljaniku i 3. maju - sumnja u malverzacije od 1,2 mlrd. kn
- VIDEO: Kronologija - kako je tonuo Uljanik

O problemima Uljanika u Temi dana HTV-a govorili su bivši saborski zastupnik Damir Kajin, bivši novinar Glasa Istre, danas dopisnik za Deutsche Welle, Paulo Gregorović.

Kajin: Za krah Uljanika su krivi Puležani, Istru su pokrali naši najbolji sinovi

- Stid me je. Osjećam se krajnje poniženo. Ne zato što je u pritvoru završilo 12 Puležana nego zbog svega što se događa u Istri. Za krah Uljanika odgovorni su Puležani. Nitko sa strane nije pokrao Istru, nego su je pokrali naši najbolji sinovi. Dok istu sudbinu ne prođu oni koji su bez kune ušli u politiku, a danas se razmeću milijunima kuna - neće biti sreće, kazao je Kajin.

Zamolio je sindikalista Cerovca da dopusti kooperantima da dovrše jaružar i kruzer jer će ako tako ne postupe - krivci biti sindikalisti. Kajin smatra da će se Treći maj izvući. Kaže kako je problem Uljanika kuliminirao kad je Hrvatska ušla u EU, jer se jamstva više nisu odobravala a da je nakon toga na djelu "Poncijeva šema' za koju netko mora odgovarati". 

Gregorović: Punili su knjigu narudžbe brodovima za koje su znali da ih neće izgraditi

- Petnaest godina pratim Uljanik, a prije sedam godina mi je u Glasu Istre zabranjeno pisanje. Cenzuriran sam. Utvrdio sam da je Uljanik najzaduženija istarska firma čije je poslovanje bilo upitno. Gubitke su pokrivali tako da su smanjivali kapital i rezerve. Kad su došli do nule - punili su knjige narudžbi brodovima za koje su znali da ih nikad neće napraviti i primali jamstva države, kaže Paulo Gregorović. Novce od jamstava su podijelili kroz plaće i bonuse, dodaje.

Radi se, po njegovom mišljenju o smišljenom konceptu koji se godinama održavao. Podsjetio je da se radi o sustavu od 10 tvrtki i menadžerskom lancu od 50 ljudi. "Podsjetimo da je 14 menadžera unutar prostora Uljanika prije par godina osnovalo svoju privatnu konzultantsku tvrtku - Arsenal koncept. Menadžeri Uljanika i njihove obitelji postali su vlasnici Uljanikove zlatne koke - Uljanik Plovidbe. 12 uhićenih je samo vrh sante leda, kazao je Gregorović.

Više pogledajte u videoprilogu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!