00:09 / 08.04.2018.

Autor: S.M./Hina

"Tema dana": Na prosvjed u Zagrebu stići će mnogi iz S.Broda

-

-

Foto: - / -

Na Svjetski dan zdravlja u HRT-ovoj "Temi dana" bilo je riječi među ostalim i o Slavonskom Brodu gdje stanovnici već tjedan dana nemaju pitku vodu.
Na Svjetski dan zdravlja u HRT-ovoj "Temi dana" bilo je riječi među ostalim i o Slavonskom Brodu gdje stanovnici već tjedan dana nemaju pitku vodu. 

Mladen Sudar iz udruge "Brođani za Brod" izjavio je kako se ta udruga već devet godina bori za temeljno ljudsko pravo - čisti zrak. U zadnje vrijeme imamo problema i s vodom, pa smo željeli animirati naše sugrađane da nam pomognu da odemo u Zagrebu i izrazimo nezadovoljstvo načinom na koji se ovi problemi rješavaju.

Za prosvjed u Zagrebu prijavilo se jako puno ljudi. Tražit ćemo da nam se jasno definira problem koji se dogodio s vodom te da se jasno definiraju rokovi u vezi s rješavanjem problema zagađenog zraka.

Na pitanje hoće li bez bojazni koristiti vodu od ponedjeljka, jer je ministar zdravstva kazao da će se od ponedjeljka proglasiti pitkom, Sudar je rekao da su njegovi sugrađani vrlo zabrinuti zbog loše komunikacije svih institucija. Teško je reći na koji će način građani reagirati kada voda poteče vodovodom.

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kazao je da se prije tjedan dana analizama vode pokazalo da voda u Slavonskom Brodu nije za piće. No nakon toga, idućim uzorkovanjima i analizama koje su se provodile u nekoliko laboratorija, pokazalo se da se to poboljšava. Možemo reći da skoro tjedan dana imamo potpuno zdravstveno-ispravnu vodu za piće. Problem je što ne znamo kako je i zašto došlo do toga onečišćenja, dodao je Capak.

Liječnica opće prakse Branislava Čilić ne čudi se izjavama slavonskobrodskih majki koje su kazale da se boje za svoju djecu nakon što je voda u tome gradu onečišćena. Vodu ne koristimo samo za piće. Ona je sastavni dio našega tijela, organizma. U njoj se odvijaju svi metabolički procesi. Sigurno je da moramo biti oprezni, kazala je među ostalim liječnica Čilić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!