19:47 / 21.09.2018.

Autor: I.M./HRT

Tema dana: Nije lako preko noći promijeniti trendove u Slavoniji

-

-

Foto: - / -

Rezultati svega danas potpisanog vidjet će se u dogledno vrijeme, za godinu i pol dana. Okosnica svih projekata za sljedeće razdoblje bit će povezivanje znanosti i gospodarstva.
Svjedoci smo svakodnevnog iseljavanja iz Hrvatske, ponajprije iz njezina istočnog dijela. Teško se živi, nižu se demografski minusi. Potpuno je jasno da odlazak stanovništva mogu spriječiti i bolji život osigurati jedino ulaganja, otvaranje radnih mjesta, veće plaće.

Na 6. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem Vlada je najavila provedbu novih projekata na istoku zemlje vrijednih 640 milijuna kuna.

Stoga smo u "Temi dana" ugostili ministricu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijelu Žalac. 

Ministrica je izrazila iznimno zadovoljstvo rezultatima projekta "Slavonija, Baranja i Srijem". Mislim da smo i na današnjoj sjednici prokazali što se napravilo od posljednji put i od samog početka Vladina Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, koji se sastaje jednom u tri mjeseca. Svaki put u drugoj županiji, rekla je ministrica te podsjetila da su obišli već sve županije, a danas su krenuli u novi krug. 

Istaknula je kako je od ciljanog iznosa od gotovo 19 milijardi kuna ugovoreno osam milijardi kuna vrijednih projekata za Slavoniju. Ti su projekti zaista su značajni. Današnjim ugovorima od 640 milijuna kuna povećali smo ulaganja u krajnji istok Hrvatske, izjavila je.

Vjeruje da dosadašnji projekti već imaju konkretne i rezultate i vidljivost. Međutim, dodaje, ugovaranje projekata znači tek njihovo pokretanje.

Najavila je kako će na sjednici u Pakracu u prosincu ove godine biti prikazani svi projekti i operativni programi s lokacijama i konkretnim pokazateljima, vrijednostima. Spot ili bilo što što bi značilo konkretnu vidljivost planira se kad se izgrade objekti o kojima se govori.

Rezultati svega danas potpisanog vidjet će se u dogledno vrijeme, za godinu i pol dana. Okosnica svih projekata za sljedeće razdoblje bit će povezivanje znanosti i gospodarstva, izjavila je.

Nije lako preko noći promijeniti trendove u Slavoniji, ali mislim da je ovo dobar put, istaknula je. Iznijela je podatak da je ova Vlada zatekla devet posto ugovorenih iznosa, a sad su na razini od 53 posto. Europski fondovi su prilično konkurentna priča, treba biti brz i pripremljen. Pojačali smo i administrativne kapacitete na terenu i u ministarstvima i svi zajednički hodamo po toj uzlaznoj putanji prema onome što treba donijeti gospodarski rast i razvoj, rekla je ministrica.

Među projekte koji nisu vidljivi, ali su itekako bitni i skupi uvrstila je projekte  aglomeracije i vodnokomunalne infrastrukture, a u one vidljive Pelješki most, obnove bolnica, energetske obnove višestambenih zgrada javnih ustanova, škola...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!