19:56 / 15.01.2019.

Autor: D.M./HRT

Tema dana - nova statistička podjela Hrvatske

-

-

Foto: - / -

O prijedlozima nove podjele u Temi dana govorili su ministrica Gabrijela Žalac, zamjenica gradonačelnika Zagreba Olivera Majić i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.
Kontinentalna i Jadranska regija, to je dosad bila statistička podjela Hrvatske. I dok je Jadranska još imala smisla, zbog nesrazmjera razvijenosti kontinentalnih županija i Grada Zagreba sjeveroistok Hrvatske gubio je značajna sredstva za regionalne potpore. Nova podjela na četiri statističke regije to bi trebala promijeniti.

U Temi dana o tome su govorili ministrica regionalnog razvoja i fondova Gabrijela Žalac, zamjenica gradonačelnika Zagreba Olivera Majić i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

- Na temelju statističkih i gospodarskih pokazatelja donijeli smo prijedlog s devet varijanti podjele prema NUTS klasifikaciji i došli smo do zaključka da je najprigvatljivija varijanta 1, koja Hrvatsku dijeli na 4 NUTS2 regije i koja ispravlja nepravdu iz 2012. kad su nanerazvijenije županije pripale kontintentalnoj Hrvatskoj. Tada se razina BDP-a za nekadašnju Panonsku Hrvatsku podignula s 39 na 64 posto. Još je nakon toga - odlučeno da se smanji Jadranskoj Hrvatskoj za još 10 posto, kazala je Gabrijela Žalac.

Prema varijanti 1, Zagreb postaje razvijenija se izdvaja u zasebnu regiju jer ima više od 800.000 stanovnika i jedini u Hrvatskoj ima više od 100 posto razvijenosti. U staroj podjeli Zagreb je pripadao kontinentalnoj Hrvatskoj i apsorbcijska sposobnost regije i Zagreba je bila povećana. Novom podjelom Zagreb postaje razvijena regija, kazala je Olivera Majić. Dodala je kako se nada da će u suradnji s Vladom smanjena sredstva financiranja i regionalnih potpora nadoknaditi. Ponovila je da je Grad Zagreb je grad rada i solidarnosti.

Damir Bajs kazao je kako im je bilo predloženo da se odluče za varijantu 1 i varijantu 6. Do kraja tjedna organizirat će, kaže - sastanak i prezentaciju s Ministarstvom i građanima kako bi odlučili koja je varijanta bolja - vezivanje uz istok Hrvatske ili sjever i središnji dio. Odluka je vezana uz EU fondove, ali i uz prometnu, povijesnu i drugu povezanost. Pohvalio je ovaj proces. Smatra da je ovo korak pravom smjeru i da se djelovi Hrvatske stavljaju na pravo mjesto.

Ministrica Gabrijela Žalac je napomenula kako je Vlada razvila model razvojnog sporazuma kroz Zakon o regionalnim potporama - kako smo ga napravili za projekt "Slavonija", tako ćemo u određenim područjima financirati razvojne projekte, kazala je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!