18:12 / 10.06.2019.

Autor: HRT

Tema dana o nasilju nad ženama

-

-

Foto: - / -

Borovo se također uključilo u ovu hvale vrijednu akciju i od svakog prodanog para startasica 20 kuna donirat će se Sigurnoj kući u Vukovaru.
Vukovarsko Borovo proslavilo je 88. obljetnicu osnutka. Njihovoj proslavi pridružio se i MUP - preventivnom akcijom "Lily - sprječimo nasilje nad ženama". Nazvana je u spomen na sutkinju koju je 1999. u sudnici ubio muškarac tijekom brakorazvodne parnice. Radnicama Borova - predstavljene su pokazne vježbe samoobrane.

Lani je u Hrvatskoj zabilježeno oko deset tisuća slučajeva nasilja nad ženama. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović tvrdi - taj se broj svake godine smanjuje, a broj kaznenih prijava protiv nasilnika raste. U prva četiri mjeseca ove godine podignuto je 298 kaznenih prijava, što je za 110 više nego u istom razdoblju lani.

- Policija ima i dodatnu uputu da svuda gdje ima elemenata i prekršajne i kaznene odgovornosti da se sve više orijentira na kaznenu odgovornost jer se time šalje prava poruka - tvrdi ministar.

Borovo se također uključilo u ovu hvale vrijednu akciju i od svakog prodanog para startasica 20 kuna donirat će se Sigurnoj kući u Vukovaru.

U sklopu programa, Interventna policija PU vukovarsko-srijemske, izvela je tematsku pokaznu vježbu, a u zajedničkoj vježbi tehnika samoobrane pridružile su im se i djelatnice tvrtke Borovo koje upošljava oko 650 radnika od kojih 75 posto žena.

Projekt Lily nosi ime po po sutkinji Ljiljani Hvalec, koja je ubijena 22. rujna 1999. godine na pripremnom ročištu u brakorazvodnoj parnici na Općinskom sudu u Zagrebu. Osim nje, stradala je i odvjetnica Hajra Prohić te bivša supruga počinitelja Gordana Oraškić, a teško je ranjena zapisničarka Stanka Cvetković.

O nasilju nad ženama i mjerama koje se poduzimaju da se to spriječi - govorilo se i u Temi dana. U emisiji su gostovale Anita Matijević, voditeljica Odjela kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji i Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!