21:46 / 26.05.2018.

Autor: M.M./HRT

Tema dana: O odjecima Sabora HDZ-a

-

-

Foto: - / -

Iznimno vruć politički tjedan zaokružen je Općim izvještajnim saborom HDZ-a. Iako se spekuliralo da bi pozicija predsjednika stranke Andreja Plenkovića mogla biti uzdrmana, takvo se što na skupu nije moglo vidjeti.
Iznimno vruć politički tjedan zaokružen je Općim izvještajnim saborom HDZ-a. Iako se spekuliralo da bi zbog afere "Hotmail" i odlaska Martine Dalić pozicija predsjednika stranke Andreja Plenkovića mogla biti uzdrmana, takvo se što na skupu nije moglo vidjeti. U mnogobrojnim govorima isticali su se jedinstvo, snaga i zajedništvo. No nije se ni zaobišlo pitanje klijentelizma. Otvorio ga je politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier. Gosti "Teme dana" bili su politički analitičar profesor Pero Maldini s Dubrovačkog sveučilišta te politolog profesor Anđelko Milardović.

Milardović je rekao da je HDZ današnjim skupom htio demonstrirati jedinstvo, monolitnost, veličinu i najaviti neke reforme, ali da se na skupu nisu čule misli koje bi išle u smjeru reformi izbornog zakonodavstva. Smatram da je reforma izbornog zakonodavstva majka svih reformi, rekao je. Istaknuo je da kad bi se ocjenjivali govori, tu su bila tri tipa. Autoritarno-birokratsko-konzervativni Plenkovićev govor, drugi je diplomatsko-kritički Mire Kovača i treći je Davora Ive Stiera koji je na neki način pobjednički jer je najavio mogućnost Plenkovićeve smjene.

Maldini se osvrnuo na govor Drage Krpine, istaknuvši da je riječ o političkom umirovljeniku, koji je napravio deja vu u komunikološkom smislu, a u političkom smislu to je nešto što je on rekao kad je raspravljao o Istanbulskoj konvenciji. On, kao i mnogi drugi tada, iskoristili su da se pojave iz davne političke prošlosti i kažu, evo, i mi smo ovdje i imamo nešto reći, smatra Maldini.

S druge strane, tu je Miro Kovač koji je od samog starta nezadovoljan jer je očekivao da će biti isti i još više u Plenkovićevoj vladi kao što je bio i u Karamarkovoj. Naravno da to iz niza razloga nije moguće i on je priklonjen oporbi, razmjerno desnoj, unutar HDZ-a, kaže Maldini, dodajući da su oni nezadovoljni Plenkovićem i na neki način poslali su mu upozorenje.

Na pitanje kakva je pozicija Andreja Plenkovića nakon današnjeg sabora, Milardović je rekao da je premijer parcijalno učvrstio svoju poziciju u stranci. S obzirom na reakcije ostalih u dvorani, morat će raditi na učvršćivanju vlastitog položaja. Zadobit će ga da otvori strukturne reforme, da vrati povjerenje građana i da vrati povjerenje svih koji očekuju to od njega.

Maldini ističe da Plenković može mirno spavati. Uspio je na ovom saboru dampirati štetu koja mu je prethodnim događajima potencijalno naštetila.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!