20:02 / 09.10.2019.

Autor: HRT

Tema dana o potrazi za pomorcima

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Europska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA) na zahtjev hrvatske Vlade uključila se u potragu za nestalim pomorcima. Izvršna direktorica EMSE Maja Markovčić Kostelec u Temi dana je objasnila što se zatim dogodilo.
I dalje traje potraga za šibenskim kapetanom Dinom Miškićem i ostalih šest pomoraca koji su nestali prije dva tjedna u potonuću broda na Atlantiku. Kao što smo ranije danas objavili satelit je uočio neidentificirani objekt prema kojem su preusmjereni brodovi potrage za nestalim pomorcima s Bourbon Roda. Nekoliko brodova plovi prema lokaciji moguće splavi u Atlantiku
Europska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA) na zahtjev hrvatske Vlade uključila se u potragu za nestalim pomorcima. Izvršna direktorica EMSE Maja Markovčić Kostelac u Temi dana je objasnila što se zatim dogodilo. 

- Kao što sam najavila preksinoć, EMSA je zatražila i dobila satelitske snimke područja i na njima smo uočili mogući objekt veličine 7 i pol metara nešto sjevernije od područja koje je bilo predmetom spašavanja, odnosno traganja. Tu smo informaciju odmah proslijedili nadležnim francuskim tijelima koja su potom uputila svoje brodove na to područje te dala preporuku svim brodovima koji se nalaze u blizini da se upute u traganje. Do ovog trenutka nemam informaciju o uspješnosti potrage, ali mi ćemo nastaviti sa satelitskim osmatranjem područja, rekla je Markovčić Kostelac.  

Objasnila je da su se brodovi na lokaciju uočenog predmeta uputili rano popodne te da očekuje da će tijekom noći dobiti nove informacije. Naglasila je da je od nesreće prošlo 12 dana i da trebamo biti realni ali ne odustajati.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je kako je Vlada u kontinuiranom kontaktu s francuskim vlastima i EMSA-om.

- Jutros smo saznali da je putem satelita identificiran jedan objekt i obaviještene su francuske vlasti. Brodovi koji su u blizini su u postupku traganja i mi očekujemo da ćemo za par sati imati više informacija. Nadamo se najboljem, poručio je.

Ugovori o gradnji pristupnih cesta Pelješkom mostu i obilaznice Stona potpisani su u Vladi  s tvrtkama Strabag i Avax, čime je okončan dugotrajni natječajni postupak obilježen žalbama, pa gradnja konačno može početi.

- Danas smo u vladi potpisali ugovor za drugu, treću i četvrtu fazu vrijednosti oko milijardu kuna. U pitanju su dosta složene dionice s četiri tunela, tri mosta i dva vijadukta. U sljedećih 30 mjeseci sve bi trebalo biti gotovo, uključujući i most, objasnio je ministar Butković.

- Konačno smo sve ugovorili, bilo je određenih problema u ugovaranju, takvi su ti postupci javne nabave. Vjerujem da ćemo s ovim izvođačima sve to dovršiti na vrijeme, rok je sredina 2022. . Koristimo europska sredstva, rekao je Butković dodavši da bi radovi trebali početi početkom prosinca.

Ministar je najavio i još nekoliko velikih infrastrukturnih projekata - završetak mosta kod Svilaja na Savi, početak gradnja novog mosta na Savi kod Gradiške te nabavku novih vlakova u vrijednosti preko milijardu kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!