20:47 / 07.02.2020.

Autor: M.Š./HRT

Tema dana: Odluka Ustavnog suda od udomljavanju djece od strane istospolnih parova

-

-

Foto: - / -

U Temi dana HTV-a gostovale su koordinatorica političke platforme "Možemo" Sandra Benčić te predsjednica udruge Glas roditelja za djecu Grozd Kristina Pavlović.
I dok jedni uznemireni odlukom Ustavnog suda kojom i istospolni parovi imaju puno pravo udomljivati djecu poručuju kako je to korak prema revolucionarnoj dekonstrukciji obitelji i moralnih vrijednosti - drugi smatraju da je riječ o velikoj pobjedi ljudskih prava. Ističu: time se otvara put europskoj, tolerantnoj i otvorenoj Hrvatskoj.

Brojne reakcije na odluku Ustavnog suda o udomljavanju
Ustavni sud: Istospolni parovi mogu udomiti djecu

U Temi dana HTV-a gostovale su koordinatorica političke platforme "Možemo" Sandra Benčić te predsjednica udruge Glas roditelja za djecu Grozd Kristina Pavlović.

Sandra Benčić pozdravlja odluku, kaže da se radi o dosljednoj primjeni prakse Europskog suda za ljudska prava te da je Ustavni sud slijedio tumačenje da Ustav ne smije nikoga diskriminirati.

- Ova odluka će imati dalekosežne posljedice za sve naše građane, ne samo za pripadnike LGBT zajednice jer se u naš pravni sustav uvodi red na najnižim razinama gdje se donosi odluka, odmah mora norma tumačiti da bude u skladu s Ustavom i međunarodnim pravnim propisima. Ovo je odlična vijest za nas sve, ističe.

Kristina Pavlović ističe da se sve vrti oko prava udomitelja te da nitko ne govori o pravima djece. Ističe da je najbolje da djeca odrastaju uz oca i majku, a ako to nije moguće, da djetetu treba priskrbiti sredinu najsličniju toj zajednici. Ističe da se radi o zloupotrebi djece i njihovih prava, kao i o političkoj igri.

- Znamo da u Ustavnom sudu sjede suci koje su odredili HDZ i SDP. Oni sada moraju provoditi Istanbulsku konvenciju, a znamo da ona nije zbog sprečavanja nasilja nego upravo da se ovakve stvari uvode u Hrvatsku. Zaobiđena je demokratska procedura, da nije dobar zakon, išao bi u Sabor. Onda bi se i zastupnici, a i građani putem javne rasprave mogli izjasniti što o tome misle. Sljedeći korak, ako ovo prođe jest usvajanje djece od strane istospolnih parova, smatra Pavlović.

Benčić dodaje da ne postoji nikakva razlika u odrastanju djeteta koje je došlo u udomiteljsku obitelj u kojoj su muškarac i žena ili primjerice u obitelj u kojoj su dva muškarca ili dvije žene.

- Ustavni sud je rekao da jedina razlika koja postoji jest vezano uz kvalitetu udomitelja, odnosno, da se djetetu treba pružiti sigurno emotivno okruženje. To je najvažnije što djeci treba.

Postoje brojna istraživanja koja pokazuju da djeca koja odrastaju u homoseksualnim obiteljima, ističe Pavlović, imaju slabije rezultate. Benčić dodaje da su opovrgnuti rezultati tih istraživanja.Pavlović ponavlja da se u cijeloj priči najmanje misli na djecu.

- Postoji nešto prirodno u čovjeku da se zna da dijete treba i mamu i tatu. Majčinska i očinska figura su bitne za razvoj djeteta, i to ne samo u smislu rađanja. Svaka čast Centru za socijalnu skrb u Zagrebu što se drže svojih odluka i nadam se da će raditi to i dalje. Ovo je sve skupa jedna igra preko leđa djece i to preko najranjivije skupine, djece koja dolaze iz domova i nemaju mamu i tatu. Sada im se uskraćuje i pravo da imaju najbolje okružje.

Cijelo gostovanje pogledajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!