Tema dana: Pobuna protiv izmjena GUP-a u Zagrebu

08.07.2019.

15:36

Autor: M.Š./Hina

default error photo
Za dva dana gradski zastupnici odlučivat će o donošenju izmjena i dopuna GUP-a Grada Zagreba koji se, rekli su arhitekti na konferenciji za novinare, protivi strukovno prihvaćenim i vrijednim načelima donošenja prostornih planova.
Udruge građana, struka, oporba u gradskoj skupštini - svi su ustali protiv izmjena Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreba kojima bi se, tvrde oponenti, omogućila devastacija vrijednog prostora hipodroma i velesajma, suprotno javnom interesu, bez javne rasprave.

O tom problemu u Temi dana govorili su Ivan Križić iz Društva arhitekata Zagreba te ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje grada Zagreba Ivica Rovis.

Protiv izmjena GUP-a

Predstavnici nacionalnih strukovnih udruženja s područja arhitekture i urbanizma pozvali su na odgodu odluke o izmjenama i dopunama GUP-a zbog niza proceduralnih pogrešaka, nepoštovanja demokratskih procedura i zakonski propisanih javnih rasprava, izostalih u slučaju tzv. zagrebačkog Manhattana.

Za dva dana gradski zastupnici odlučivat će o donošenju Izmjena i dopuna GUP-a Grada Zagreba koji se, rekli su arhitekti na konferenciji za novinare, protivi strukovno prihvaćenim i vrijednim načelima donošenja prostornih planova jer je zadnja javna rasprava o toj temi bila 2017.

Tihomil Matković, predsjednik Društva arhitekata Zagreba, kaže da su ove godine u GUP unesene važne izmjene o kojima se nije javno komuniciralo i  koje ne obuhvaćaju buduće zahtjeve tog prostora, poput okolne infrastrukture, mreže javnog prijevoza i slično, s obzirom na to da je potencijal  prostora od 110 hektara vezano za broj novih stanovnika, kao u cijeloj Ličko-senjskoj županiji.

Tonči Čerina, dopredsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata, naglašava da su prazne površine i zelenilo vitalni za kvalitetan život u jednom milijunskom gradu, a dio uz rijeku Savu, prostor Hipodroma, Velesajma i Bundeka  upravo je takav, iako je već sada sve uži i ponegdje ga više ni nema.

Ako mogu New York i London, može i Zagreb

- Iz svjetskih primjera, poput njujorškog Central Parka ili londonskog Hyde Parka, možemo naučiti da grad može biti gusto izgrađen, ali i zadržati svoje zelenilo", napomenuo je.

Čerina kaže da se  demokratske procedure pokušavaju zaobići i u Karlovcu, Zadru i drugim lokacijama u Hrvatskoj.

Natječaj je jedini način, on je duboko ukorijenjen u tradiciju Hrvatske i na njemu treba inzistirati", istaknuo je.

Željka Jurković, predsjednica Hrvatske komore arhitekata, smatra da u Gradu prešućuju činjenicu da GUP mora biti u skladu s planom višeg reda, Prostornim planom Grada Zagreba, i ovo što se sada nudi njemu je suprotno.

Među ostalim za prostor na Velesajmu i Hipodromu, prema novom nacrtu, propisana je izrada Urbanističkog plana uređenja Novog Zagreba, koji nije bio tako predstavljen na javnoj raspravi 2017. godine,  Hipodrom se navodi kao zona tematskog parka i mješovite namjene, drugačije od sadašnje namjene ozelenjenog prostora sporta i rekreacije, a Velesajam kao zona mješovite i poslovne namjene.  Dekan Arhitektonskog fakulteta Krunoslav Šmit smatra spornim što se još uvijek ne zna kakvi će se programi odvijati na planiranim prostorima, a što je nužno kod tako velikih intervencija.

- Nismo upoznati s time što će se tamo događati, ili je sve tako otvoreno da ondje može biti svašta i to unosi veliku nesigurnost, ustvrdio je.

Arhitekti su upozorili i da bi se nacionalni stadion u Blatu radio bez javnog natječaja, problem je i sve gušća gradnja u podsljemenskoj zoni, a zaobilaženje natječaja provodi se i na nizu drugih lokacija.

Pozivaju političare da shvate da će se morati nositi sa svojim odlukama, a svoje kolege koji rade na planskoj dokumentaciji da vide i svoju odgovornost i možda se suprotstave, jer  jednom loše izgrađeni grad bitno utječe na kvalitetu života.

Svoju su potporu na konferenciji za novinare izrazili brojni predstavnici Društva arhitekata Zagreba, Hrvatske komore arhitekata, Udruge hrvatskih urbanista, Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata i Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a neki od njih pozvali su i na pokretanje krivične odgovornosti ako se nastavi kršiti zakon kao i na konkretne prosvjede uoči sjednice Gradske skupštine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!