17:58 / 02.05.2018.

Autor: D.M./HRT

Tema dana: Poruka Lenaertsa Sloveniji - od toga nema ništa

-

-

Foto: - / -

U Temi dana gostovali su pravni stručnjak za arbitraže Miljenko Giunio i Tatjana Tomaić s Instituta za društvena istraživanja "Ivo Pilar".
Slovenija ustraje u tužbi protiv Hrvatske pred Sudom Europske unije zbog neprovođenja arbitražne odluke o granici. Obje su strane u Bruxellesu poslijepodne saslušane na stručnoj razini u Europskoj komisiji, nakon čega će Komisija odlučiti hoće li sama preuzeti tužbu protiv Hrvatske ili će taj predmet ostaviti na postupanje Sloveniji.

O tome su u Temi dana" govorili pravni stručnjak za arbitraže Miljenko Giunio i Tatjana Tomaić s Instituta za društvena istraživanja "Ivo Pilar".

"Da bi se ostvario pristup Sudu EU-a potrebno je da se radi o povredi europskog prava. EU sud štiti pravo Ugovora o Europskoj uniji i Ugovor o funkcioniranju EU-a. Razmatranje ove materije došlo bi u obzir eventualno ako bi se dvije strane dogovorile da im Sud EU-a pokuša razriješiti problem", kazao je Miljenko Giunio. Pritom se pozvao na izjavu predsjednika Suda Europske unije Koena Lenaertsa koji je izrazio sumnju u pravni put koji je izabrala Slovenija, te rekao kako bi bilo najbolje da obje zemlje sporazumno slučaj iznesu pred sud EU-a. "To je poruka Sloveniji - od toga nema ništa", dodao je Giunio.

Tatjana Tomaić poručila je kako je neodustajanjem od tužbe Slovenija dokazala dosljednost u pogrešnoj politici prema Hrvatskoj i rješavanju graničnog pitanja s Hrvatskom. Podsjetila je da je Ljubljana 1993. Memorandum o Piranskom zaljevu i 'papirnom aneksijom' 1994. pokušala uzeti cijeli Piranski zaljev.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!