Tema dana: Prijeti li daljnje širenje zaraze u domovima za starije?

19:30 / 16.04.2020.

Autor: Kristina Bojić/T.V./Tema dana/IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

Prijeti li daljnje širenje zaraze u domovima umirovljenika? Što se sad može poduzeti da se pokuša bolje zaštiti ustanove koje i dalje nisu zahvaćene virusom?
U Hrvatskoj je 1791 osoba zaražena koronavirusom, danas imamo 50 novooboljelih. Preminule su još dvije osobe čime se taj broj popeo na 35.
Među 50 novooboljelih njih čak 20 je iz jednog privatnog zagrebačkog doma za starije i nemoćne. Koronavirus je u posljednjih tjedan dana ušao u ukupno 8 hrvatskih domova za starije.
Nažalost, neki su štićenici i preminuli.

Prijeti li daljnje širenje zaraze u domovima umirovljenika? Što se sad može poduzeti da se pokuša bolje zaštiti ustanove koje i dalje nisu zahvaćene virusom? O tome se razgovaralo u večerašnjoj Temi dana urednice i voditeljice Kristine Bojić.

Voditeljica Odjela za ustanove socijalne skrbi Grad Zagreb Andreja Ninić kaže kako je HZJZ objavio Upute za sprečavanje i suzbijanje epidemije Covid-19 u domovima za starije osobe i drugim ustanovama u sustavu socijalne skrbi po kojima oni postupaju.

- To su protuepidemijske upute smislu održavanja higijene i korištenja zaštitne opreme, ali tu su i neke organizacijske upute -  preporuke da se organizira rad u turnusima , da se zabranjuju posjete u domovima, zabranjuje se izlazak iz doma samim korisnicima,  zabranjuje se primanje novih korisnika. Mi smo zadnji bedem obrane ulaska virusa u domove,, objašnjava Ninić.

Kaže kako je u Zagrebu situacija dobra

-  Mi smo stabilno. Moram istaknuti da smo mi već oko mjesec i  pol u svojevrsnoj izolaciji radi zaštite samih korisnika. Naši domovi nemaju iskustva pandemije ali imaju iskustva epidemija viroza, gripa, crijevnih viroza. Postoje i povjerenstva u slučaju nekakvih infekata tako da se i u ovom slučaju promptno odreagiralo, rekla je  Ninić.

Ističe kako se svakodnevno u domovima obavljaju testiranja.

- Mi svaku povišenu temperaturu, svaki respiratorni infekt stavljamo pod sumnju koronavirusa, kontaktira se liječnik opće  prakse koji kontaktira epidemiologa i na   temelju njihove preporuke donosi se odluka uzimaju li se brisevi ili ne.  Mi predostrožnosti radi sve stavljamo pod sumnju koronavirusa,  objasnila je.

Situaciju na području Dubrovačko-neretvanske županije u kojoj je danas preminula štićenica Doma  za starije iz Ploča komentirao je epidemiolog Mate Lakić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo te županije.

- Nažalost to je četvrta osoba preminula u našoj županiji, druga u domovima za stare i nemoćne. Nažalost, ova je bolest vezana upravo uz starije osobe, naročito ako te starije osobe imaju neke kroničke bolesti i to se nažalost i u ovom našem primjeru pokazalo kao tako. Domovi su one ustanove koje moraju biti pod posebnom paskom kako ne bi imali velik broj oboljelih a zatim i umrlih, objasnio je Lakić.

Ističe da je dom u Pločama manji dom koji je imao 12 štićenika  i 6 djelatnika.

- Nažalost oni su svi pozitivni na koronavirus i dom je zatvoren. Što se tiče Doma u Dubrovniku on je nakon prvotnih testiranja kada smo testirali sve djelatnike doma i sve štićenike, utvrđeno je ukupno 7 pozitivnih osoba, od čega je jedna djelatnica i 6 štićenika. Nakon toga, u iduća četiri dana nismo imali novih oboljelih osoba sa simptomima tako da je to jedna dobra vijest.  Što se tiče ostalih domova epidemiolozi redovito komuniciraju s domovima, mi im stojimo na raspolaganju sa svojim znanjem, stručnošću i savjetima kako bi ima  pomogli u ovoj borbi, rekao je.

Nacionalni stožer je danas odlučio kako treba dodatno ispitati stanje u domovina i odlučili su formirati timove stručnjaka u kojima bi glavnu riječ trebali voditi epidemiolozi. Lakić vjeruje da su i te mjere dobar put ka tome da dodatnim angažmanom ne samo epidemiologa i zdravstvene struke već i socijalne struke, inspekcije da se podigne razinu sigurnosti domova na još viši nivo.

Novo žarište koronavirusa je jedan privatan dom za starije, tamo je danas bilo 20 novozaraženih korisnika i djelatnika. Danas na je konferenciji nacionalnog stožera bilo sporno u čijoj su ingerenciji privatni domovi u gradu Zagrebu. Voditeljica Odjela za ustanove socijalne skrbi Grad Zagreb kaže da je nadležnost grada isključivo davanje licenci za rad, a pod ingerencijom Ministarstva je inspekcijski i kontrolni nadzor.

Ministrica Bedeković danas je rekla kako ona ne zna zbog čega grad Zagreb na vrijeme nije distribuirao zaštitnu opremu i privatnim domovima. Ninić kaže da je grad Zagreb danas distribuirao zaštitnu opremu domovima.

- Grad Zagreb danas je distribuirao zaštitnu opremu pružateljima soijalnih usluga i oni su je preuzeli oko 16 sati, ustvrdila je. Na  pitanje voditeljice zašto su tek danas podijelili zaštitnu opremu, Ninić je odgovorila da se njima nitko nije javio da im nedostaje opreme te da su reagirali promptno nakon što su izdane Upute prije nekoliko dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!