Tema dana: Proširenje EU-a glavna tema sastanka na Brdu kod Kranja

24.04.2018.

20:47

Autor: M.M./HRT

default error photo
U Temi dana gostovala je državna tajnica u ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić.
Slovenija i dalje oštro kritizira Hrvatsku radi graničnog spora, Bosna i Hercegovina protivi se gradnji Pelješkog mosta dok se ne definiraju granice, Srbija najavljuje odgovor na proglašenje srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina nepoželjnim. Državnici iz regije okupili su se danas u Brdu kod Kranja na sastanku na vrhu Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi. U Temi dana gostovala je državna tajnica u ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić.

Rekla je da je glavna tema bila proširenje Europske unije. Ovaj format za suradnju među državama jugoistočne Europe je format koji je počeo prije 22 godine, istaknula je Bušić, te dodala kako je zanimljivo da su upravao Bugarska i Rumunjska počele taj proces i sad opet Bugarska predsjeda EU-om.

Istaknula je da se najviše govorilo kako i na koji način pomoći ostalim šest država da pristupe EU-u. Također, bilo je i drugih tema od zajedničkog interesa, kao što su digitalna tehnologija, mladi - kako i na koji način imati što više posla za mlade u EU-u i u jugioistočnoj Europi i vječna tema migracije.

Hrvatska podupire proces proširenja. Uvijek drži tu temu na dnevnom redu i podsjeća da EU nije kompletna bez ostalih država koje su ostale izvan EU-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!