19:38 / 21.02.2020.

Autor: Tema dana/HRT

Tema dana: Razmak između SDP-a i HDZ-a je očekivan

-

-

Foto: - / -

Na krajnjoj desnici uvijek imate to što imate, ali u centru je najviše neodlučnih, čak 20% je neodlučnih. Ovo istraživanje treba ostati pod upitnikom, tvrde politički analitičari.
HRejting večeras je donio najzanimljiviji dio istraživanja - popularnost političkih stranaka. Najviše bi glasova dobio SDP, slijede HDZ pa Škoro i onda nitko od 15 stranaka ne prelazi izborni prag.

Kakvi su im koalicijski potencijali u godini parlamentarnih izbora? Kako će se konsolidirati redovi nakon unutarstranačkih izbora u HDZ-u? O novim savjetnicima predsjednika Zorana Milanovića, masonima i ostalim temama u Temi dana govori su politički analitičari Ivica Relković i Krešimir Macan.

Prvi je SDP s 29,1%. HDZ ima 26,9% biračke potpore prema HRejtingu.

- EKSKLUZIVNO: U Dnevniku HTV-a HRejting o popularnosti parlamentarnih stranaka

- Ovaj razmak između HDZ- a i SDP-a je očekivan. Tu nas više zanima što će se događati s HDZ-om u sljedećem anketnom istraživanju i kako će se to vezati na Miroslava Škoru. Između SDP-a i HDZ-a je postizborno očekivani razmak, očekivana razlika koja sigurno nije i ona koja će biti u idućim mjesecima. To je status quo u odnosu na potpredsjedničke izbore, rekao je Relković.

Miroslav Škoro ima potporu birača od 9,9%.

- Najveći dio birača koje on vrti je u centru. Pitanje je da li njegovi desni žele omogućiti takvu politiku po kojoj se može loviti u centru. Vidimo da se HDZ i SDP bore zajedno sa Škorom za taj centar. Dakle, bitka je prava u centru. Na krajnjoj desnici uvijek imate to što imate, ali u centru je najviše neodlučnih, čak 20% je neodlučnih, rekao je Macan.

Može li se reći da je Živi zid s 1,1% politički mrtva stranka, Relković odgovara kako je to očekivano, s obzirom na onakve turbulencije i nestanak s predsjedničkih izbora, gdje je bio Ivan Pernar, a ne Živi zid.

- Zanimljivo je za usporediti kada je na prošlim predsjedničkim izborima Ivan Vilibor Sinčić išao u izbore i on je uspio transferirati glasove na svoju opciju koja je dosta dugo trajala na tih 10, 12% i polako se spuštala. Ovdje je pitanje kod Škore je li on sada zakasnio, ne za stvaranje stranke što se sada govori, nego je li on ciljajući na jedne izbore na prvom istraživanju već tada je morala biti jasna njegova pozicija. Hoće li to biti desno ili centar, što će se tu događati i zato mi ovo istraživanje moramo ostaviti pod upitnikom, rekao je Relković.

Složio se s Macanom kako je upitnija scena centristička, odnosno kako je centar najrazmrvljenije političko tijelo. Smatra da treba pričekati i završetak unutarstranačkih izbora u HDZ-u. Macan smatra da ekipa okupljena oko Andreja Plenkovića ima značajnu prednost.

- Ako ništa drugo ne kukaju da nemaju potpise, a druga strana ima tehničko-logistički problem pa možda i strah, možda kalkuliraju i ne žele se izjašnjavati. Mislim da im je i pozicija malo kompromitirana, jer imate "principijelnu trojku" pa Brkića i Tolušića i više ne znate koja je jasna pozicija, tko je taj protiv koga, izjavio je Macan.

Ne mora se, dodaje Relković, retorika pojačavati, a ne znamo što će se događati u nekakvom elanu.

- HDZ je najpoznatija stranka po svom elanu tzv. mašinerije za svoje izbore, a najvažniji izbori su parlamentarni i hoće li se na nižim razinama dogoditi situacije u kojima HDZ neće biti kakav je bio, snažan, jak i organiziran za parlamentarne izbore, rekao je Relković.

- Kada bi se pojavio neki projekt baziran na Juričanu, pitanje je bi li SDP bio ovako visoko, oni u ovom trenutku nemaju protivnika na ljevici, rekao je Macan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!