19:54 / 23.10.2019.

Autor: T.V./HRT

Tema dana: "Sigurnost nije stanje već proces"

-

-

Foto: - / -

Ako ste ikada dobili email u kojem vas traže osobne podatke radi zaštite računa, da uplatite novac na određen račun ili poruke sličnih sadržaja žrtva ste kibernetičkog kriminala.
Ako ste ikada dobili email u kojem vas traže osobne podatke radi zaštite računa, da uplatite novac na određen račun ili poruke sličnih sadržaja žrtva ste kibernetičkog kriminala.

Listopad je europski mjesec kibernetičke sigurnosti i tim su povodom u Zagrebu održane dvije konferencije.

Kibernetička sigurnost: Ne dijelite podatke na internetu

Kibernetički kriminal iz godine u godinu bilježi porast - o tome kako ga prepoznati, kako se obraniti od internetskih prevara te kako odgovorno koristiti internet i zaštititi osobne podatke u Temi dana su govorili gosti Renato Grgurić, voditelj Službe kibernetičke sigurnosti MUP-a i Svan Hlača, stručnjak CARNET-ova Nacionalnog CERT-a.

Grgurić  ističe kako cilj policije nije samo provoditi kriminalističke istraživanja već je cilj i osnažiti građane, dati im potrebne informacije i znanja, dakle prevenirati da bi se kaznena djela uopće dogodila.

- Zbog toga MUP konstantno upozorava i savjetuje građane, postoje određeni resursi i savjeti, infografike na stranicama policije i na YouTube kanalu MUP-a, rekao je.   

- Hrvatska nije izolirani otok. U svim državama Europske unije, pa tako i Hrvatskoj, već cijeli niz godina traje jedna konstantna tzv. phishing kampanja koja je i lokalizirana za Hrvatsku, građani često, na tjednoj bazi dobivaju poruke elektroničke pošte u kojima se na prijevaran način traži da nepoznatim osobama daju svoje osobne, financijske ili sigurnosne podatke koje će oni kasnije iskoristiti za izvršenje kaznenih djela. Danas je karakteristika kibernetičkog kriminaliteta da se kriminalci ne zadovoljavaju samo kibernetičkim napadima već im je cilj taj napad i monetizirati odnosno zaraditi, objasnio je voditelj Službe kibernetičke sigurnosti MUP-a.

Hlača podsjeća kako je Carnet u veljači počeo kampanju "Veliki hrvatski naivci" koja je za vrijeme svog trajanja obuhvatila velik broj korisnika Interneta u Hrvatskoj.

- Bili smo vrlo zadovoljni rezultatima. I ono što je nama vrlo važno je da se broj incidenata u ovoj godini značajno povećao u odnosu na prošlu godinu. To je dobro jer to znači da smo osvijestili ljude da takve incidente treba prijavljivati, rekao je.

Ističe kako je jako bitno da građani takve poruke sve češće prijavljuju.

- Ne bismo voljeli da ljudi takve poruke samo brišu već želimo da one dođu do nas jer na tak način možemo reagirati i poslati pravovremeno upozorenje, poručio je Hlača dodavši kako "sigurnost nije stanje već proces".

- To je nešto što je potrebno iz dana u dan ponovno definirati, poduzimati korake kako bi tu sigurnost podigli, naglasio je. 

Govoreći o podacima kojima se koristimo na internetu i koji bi od nas mogli biti otuđeni važno je, kaže, utvrditi kolika je vrijednost tih podataka.

- Ako sami utvrdimo da je riječ o podacima za koje ne bismo voljeli da ih neki korisnik ima važno je na pravi način ih zaštititi, na pravi način njima rukovati i pokušati stvoriti više identiteta kojima ćemo se služiti. Ne smijete davati svoje podatke svakome, treba provjeriti kome dajemo svoje podatke i tako povećati vlastitu i sigurnost svih osoba koje imaju veze s tim podacima. Naime, ako dođe do kompromitacije nečijeg emaila sve osobe koje su iz taj email vezane - i naši prijatelji, obitelj, suradnici - mogu biti putem toga računa kompromitirani, naglasio je Carnetov stručnjak.

Hrvatska od 2016. godine sudjeluje u projektu ''Nema više otkupnine'' (No more ransom) u kojem sudjeluje 76 zemalja.

- Policija također zaprima prijave građana i knjigovodstvenih servisa u kojima navode kako su njihovi privatni i poslovni podaci na računalima kriptirani te im više nisu u mogućnosti pristupiti, a na njihove adrese elektroničke pošte dostavljena je ucjenjivačka poruka kojom nepoznate osobe traže uplatu iznosa u virtualnim valutama u zamjenu za pomoć u otključavanju podataka, objašnjava Grgurić.

Ako je vaše računalo zaraženo zloćudnim računalnim programom koji je kriptirao vaše datoteke i onemogućio pristup vašim podacima, Grgurić savjetuje da pomoć potražite na internetskoj stranici No more ransom na kojoj se, sa svim potrebnim pojašnjenjima na hrvatskom jeziku, nalazi alat pod nazivom KRIPTO ŠERIF, koji omogućuje da na jednostavan način učitate kriptirane datoteke. To će policiji omogućiti provjeru postoji li dostupno rješenje za dekripciju te, ako postoji, dobit ćete upute o načinu na koji možete pristupiti svojim podacima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!