19:47 / 10.08.2020.

Autor: Tema dana/IMS/HRT

Tema dana: Sinjska alka i Maraton lađa

-

-

Foto: - / -

Cetinska krajina i dolina Neretve imaju nove junake. One koji će idućih godinu dana biti aktualni pobjednici Sinjske alke i maratona lađa. Gostovali su u Temi dana
Nakon četiri bare i tri čoje, napokon je došla i ova glavna pobjeda, vrhunac 20 godina trčanja alke, u obitelji koja ima čak 17 trofeja s alke, kad to sve tako kažemo onda je sigurna sam jasno kolika je to sreća radi pobjede.

- Danas još nije bilo vremena da se slegnu dojmovi, dolazi rodbina, prijatelji čestitati i pozdraviti. Još nisam svjestan što sam postigao, rekao je u Temi dana Ivo Zorica, pobjednik 305. Sinjske alke. 

Govorio je o jučerašnjim utrkama, rekao je da je išao trku po trku, jednu po jednu. Pobjedu je posvetio preminulom ocu i stricu. Njihova obiteljska tradicija je sudjelovanje na Alci. Svi u obitelji su na njega, dodao je, jako ponosni.

- Alka u doba pandemije
- HRT u domu debitanta uoči Alke: "Čekao sam od 18. godine"

U Metkoviću imamo presedan na maratonu lađa. Dvije ekipe su podijelile pobjedu, lađari Zagreba i Stabline, iz HRT-ovog studija u Metkoviću javili su se Marin Žderić iz ekipe Stabline i Petar Brljević iz ekipe Zagreb.

Brljević je rekao da je prijelazni pobjednički štit kneza Domagoja trenutno u Zagrebu, emocije i dojmovi se još nisu slegli, pa će se tek onda dogovoriti kako će ga dijeliti. Rekao je da nisu zadovoljni odlukom suca da dijele prvo mjesto, ali ju poštuju jer je on tu da donosi odluke koje treba poštivati.

- Zagreb i Stablina pobjednici 23. maratona lađa

Žderić je zahvalio na odličnoj organizaciji i Udruzi lađara Zagreb koja im je parirala u 22 km dugačkoj borbi. Govorio je o tome što je ključno za pobjedu - moraju se posložiti kockice sreće, treninga i rada.

- Na utrci smo u svih 22 km pokazali poštenje, sportsku kulturu (...).Bila je fer borba do samog kraja, rekao je Brljević.

Zorica je savjetovao i buduće alkare, govorio je o putu do utrke. Svake godine, rekao je, sve je veća zainteresiranost i konkurencija je prejaka.

Žderić je rekao da je nove nade za veslanje Maratona prilično teško naći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!