Tema dana: Špica je sezone, srpanj je bio na razini 53% prošlogodišnje

01.08.2020.

08:31

Autor: Regionalni dnevnik/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

default error photo
Prvi je kolovoški vikend i vrhunac ljetne turističke sezone koja je zbog pandemije najizazovnija do sada.
Prvi je kolovoški vikend i vrhunac ljetne turističke sezone koja je zbog pandemije najizazovnija do sada.

- U splitskoj zračnoj i trajektnoj luci više od 90 tisuća putnika

Kriza izazvana koronavirusom učinila je svoje, no turisti se ipak osjećaju sigurnima. U usporedbi sa srpnjem prošle godine, u Hrvatskoj bilježimo 53 posto dolazaka i 61 posto noćenja. Uz Poljake, među turistima je najviše Nijemaca, Slovenaca i Čeha.

Otok Vir apsolutni je turistički šampion u dosadašnjem dijelu sezone. Prvo je domaće odredište koje je ostvarilo više od milijun noćenja. U Temi dana gostovao je Srđan Liverić, direktor virske Turističke zajednice.

Na Jadranu ima i mjesta koja bilježe povećanje broja noćenja u odnosu na prošlu godinu. Jedno od njih je i otok Zlarin. Unatoč tomu što ima manje gostiju nego lani, oni dulje borave na otoku, što je dovelo do povećanja noćenja i do 20 posto. U Temi dana gostovala je i direktorica tamošnje Turističke zajednice Katarina Gregov.

U emisiju se javio i hvarski gradonačelnik Rikardo Novak.


Promet je od subote ujutro bio pojačan u smjeru mora, gužve su se stvarale na graničnim prijelazima, naplatnim postajama i u trajektnim lukama.

Budući da je vrijeme godišnjih odmora, turistima nije smetao ni toplinski val koji je posljednjih dana zahvatio našu zemlju.

Zbog veće gustoće prometa povremeno se vozilo uz kraće zastoje na pojedinim dionicama autocesta - u blizini odmorišta te kod ulaza ili izlaza s autocesta, na prilazima turističkih središta duž obale, nekim graničnim prijelazima te na dionicama cesta na kojima se zbog radova vozi uz privremenu regulaciju. 

Vozače je HAK pozvao na dodatan oprez i strpljenje te poštivanje prometnih propisa i ograničenja.

S naplatnih kućica u Lučkom u središnjem Dnevniku javila se naša Iva Magušić Dumančić.

Klara Dujmović izvijestila je o situaciji u Istri.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!