21:02 / 16.05.2018.

Autor: M.M./HRT

Tema dana: Što bi Hrvatskoj donijeli prijevremeni izbori?

-

-

Foto: - / -

Dok USKOK preuzima slučaj mailova, sad već bivše potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić, oporba traži raspuštanje Sabora i raspisivanje novih izbora.
Dok USKOK preuzima slučaj mailova, sad već bivše potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić, oporba traži raspuštanje Sabora i raspisivanje novih izbora. Vladajući tvrde da odgovorno rade svoj posao te se pozivaju na potporu javnosti. Je li odlaskom Dalić za vladajuću koaliciju završena politički veoma teška i neugodna epizoda? Što bi Hrvatskoj donijeli prijevremeni izbori? O tome u "Temi dana" razgovarali smo s Josipom Borićem iz HDZ-a i Ivom Jelušićem iz SDP-a.

Imamo dovoljno glasova. Radi se od stotinama tisuća glasova nezdovoljnih hrvatskih građana koji smatraju da treba prekinuti sa ovom Vladom koja je svojim nečasnim odlukama i zakonima omogućila jednoj ekipi, ortacima potpredsjednice Vlade, da se enormno obogate na muci i problemima u Agrokoru. Nadam se da ima i dovoljno odgovornih ljudi i zastupnika u Saboru koji će to shvatiti, rekao je Jelušić odgovarajući na pitanje tražili li SDP izbore reda radi ili su uvjereni da imaju dovoljno snage da svrgnu premijera i Vladu.

Osvrnuo se i na potez Zdravka Ronka. Rekao je da to nije očekivao. Očito nakon jedne kave sa zamjenikom predsjednika HDZ-a Milijanom Brkićem i to se dogodilo. Iznenadilo me, ali njemu na čast i obraz.

Na pitanje kakvo je stanje u saborskoj većini i jesu li sigurni da Vlada može proći test povjerenja Borić je rekao da uvijek postoji dvojba je li komotnije vladati ako imate 86 ruku kao što smo mi imali sa Mostom ili danas 77 koje imamo sa manjinama i HNS-om. Gledajući ono vrijeme i način koji smo tada izglasavali zakone bilo je jasno da nismo sigurni niti sa 86 ruku jer smo mnoge zakone donijeli jedva sa 76 ruku. Danas već godinu dana donosimo zakone sa 78. Od nedavno nas je napustio jedan kolega pa imamo 77 ruku, ali smo na svakom glasovanju, jasno podržavamo sve poteze Vlade i ova većina je puno stabilnije od one bez obzira na broj ruku.

Istaknuo je kako se SDP rasipa iz dana u dan i da im je u mjesec dana otišlo dvoje saborskih zastupnika. Činjenica je da imaju određen problem nepovjerenja prema svom predsjedniku, rekao je Borić, dodavši kako smatra da u ovom trenutku ne postoji ništa što može srušiti premijera Plenkovića.

Jelušić je istaknuo da bi novi izbori donijeli drugu, pošteniju i odgovorniju vlast.
Vlast koja bi konačno počela provoditi reforme. Polovica je mandata, a ova Vlada nije provela niti jednu poštenu reformu. Hrvatska i dalje zaostaje za svim ostalim članicama EU-a, zaključio je Jelušić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!