Tema dana: Teniski spektakl pretvorio se u debakl

22.06.2020.

19:56

Autor: I.D./Tema dana/IMS/HRT

default error photo
Teniski spektakl koji je trebao biti izvrsna promocija pretvorio se u debakl koji je ugrozio zdravlje Zadrana i njihovih gostiju, i koja je diljem svijeta izazvala lavinu osude.
Teniski spektakl koji je trebao biti izvrsna promocija pretvorio se u debakl koji je ugrozio zdravlje Zadrana i njihovih gostiju, i koja je diljem svijeta izazvala lavinu osude. Nacionalni stožer civilne zaštite kaže: svi su zakazali, jer se nisu pridržavali mjera socijalne distance.

- Tijekom današnjeg dana smo obavili još 50 testova, od toga smo imali jedan pozitivan nalaz u ovoj zadnjoj fazi, kako mi to kažemo, imamo jedno petogodišnje dijete koje je pozitivno, ali nije oboljelo u smislu da ima simptome bolesti. Ono se družilo s tenisačima u privatnom, organiziranom smještaju, kazao je za Temu dana epidemiolog dr. sc. Alan Medić.

Dijete se osjeća dobro i stavljeno je u samoizolaciju, dodao je Medić, i kazao da su svi njegovi kontakti obrađeni. Očekuje se da će danas biti obrađena i još 24 uzorka koja su uzeta, što znači da bi to ukupno bilo 74 uzorka.

- Testiranja ćemo raditi vjerojatno još i tijekom sutrašnjeg dana. Naime, mi smo danas negdje više od šest stotina telefonskih poziva uspjeli prihvatiti. Za sada imamo 54 osobe u samoizolaciji. Sa svakim čovjekom nastojimo porazgovarati, odrediti kakvi su njegovi rizici za stjecanje Covid infekcije, u kakvom su kontaktu bili sa zaraženim osobama i tako ih selektiramo i određujemo hoće li netko biti kandidat za testiranje, kazao je Medić.

Beroš: Ne pridržavanje preporučenih mjera bio je ključni problem

Ministar zdravstva Vili Beroš u Zadru je upozorio da je ne pridržavanje preporučenih mjera bio ključni problem u Zadru te pozvao sve organizatore takvim zbivanja da se striktno pridržavaju mjera koje su preporučene. To više nije preporuka, kazao je, već naš zadatak i obaveza.

- Hrvatski zavod za javno zdravstvo je izdao jasne upute na koji način se organiziraju ovakve manifestacije i događaji. Svi mi koji smo bili sudionici samoga događaja, svi natjecatelji i organizatori su bili dužni pridržavati se tih uputa, kazao je načelnik Zadarskog županijskog stožera civilne zaštite i zadarski dožupan Šime Vicković.

- Smatram da smo svi mi pomalo krivi za ovu situaciju, jer socijalna distanca je potrebna, svakodnevno nema rukovanja, nema grljenja i ljubljenja i trebamo biti udaljeni 2 m jedan od drugoga, dodao je Vicković.

- Mislim da iz ovoga možemo izvući jednu dobru poruku, a to je da ubuduće za svako organiziranje ovakvih manifestacija, bili to koncerti, bile to priredbe, vidimo da se održavaju turniri, nogometne utakmice u cijeloj Hrvatskoj pa i u našem okruženju - da zaista organizatori budu još spremniji, kazao je Medić i dodao da uvijek pogledamo tko se nalazi pored nas.

- Ja uvijek govorim svojim kolegama na poslu - da razmišljamo kao da je uvijek netko od nas pozitivan i da ako tako razmišljamo onda ćemo štiti sebe i drugoga, kazao je epidemiolog Medić.

Vicković: Smatram da nismo pogriješili

Na pitanje je li mu žao što se ovaj turnir održao, je li ipak bilo prerano za njega, Vicković je odgovorio:

- U trenutku kada se donijela odluka o održavanju ovakvog turnira situacija na području RH je bila pozitivna u smislu epidemiološke slike i mislim da nismo pogriješili. Nažalost, činjenica je da smo imali jednu pozitivnu osobu i koja je napravila određeni, idemo tako reći, nered sada među nama području zadarske županije.

- Smatram da nismo pogriješili, jer ovo je ipak bio veliki uspjeh za grad Zadar i Zadarsku županiju, zaključio je Vicković.

Hoće li ovo ipak negativno utjecati na turističku sezonu na Zadarskom području, Vicković je rekao da će to znati tek kada prođe sezona i kada sve zbroje i vide gdje su.

- Ono što je dobro u ovoj našoj situaciji je da smo mi vrlo brzo, u nekoliko sati uspjeli intervenirati, iskomunicirati s velikim brojem ljudi, odraditi jedan veliki broj testiranja i kao što vidim s mojom ekipom koja i u ovom trenutku radi u Zavodu za javno zdravstvo - situacija je znatno mirnija, rekao je Medić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!