Tema dana: Učinjeni i profesionalni i moralni propusti

20:18 / 01.03.2019.

Autor: M.Š./HRT

-

-

Foto: - / -

U Temi dana HRT-a govorilo se o nezapamćenom slučaju, bacanju četvero djece s balkona kuće u gradu Pagu.
U Temi dana HRT-a govorilo se o nezapamćenom slučaju, bacanju četvero djece s balkona kuće u gradu Pagu.

-"Nije propust radnika Centra doveo do tragedije"
- Murganić u Dnevniku: Mojim odlaskom nasilje neće nestati
- Ocu koji je bacio djecu s balkona određen istražni zatvor
- Najteže ozlijeđena djevojčica najbolje je moguće
- Reakcije: Nešto s centrima za socijalnu skrb nije u redu

Nakon ovog tragičnog slučaja, nažalost kao i u mnogim prethodnima, postavlja se pitanje je li se to moglo prevenirati.

O ovoj temi razgovarali smo s Jasminkom Zloković s Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Rijeci te Marinom Ajduković s Katedre za teoriju i metode socijalnog rada na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Prvi izvidi govore da su napravljeni teški propusti, kako je rekla ministrica Murganić. Je li u ovoj obitelji trebao biti kontinuirani nadzor Centra za socijalnu skrb?

- Po svemu sudeći trebao je, odnosno podrška i pomoć majci te ocu u odgoju djece. Kada je jedno dijete izdvojeno iz obitelji, zbog procjene da je razvoj tamo ugrožen, doista je potrebno pod povećalom imati ostalu djecu i pojačati podršku obitelji. Naš prvi zadatak je sigurnost djece, ističe Ajduković.

U blažim oblicima kontrole, iz Centra za socijalnu skrb djelatnik dolazi u obitelj jednom tjedno, a u težim oblicima, predviđen je dolazak dva puta tjedno.

- Tu je propisano da mogu dolaziti psiholog, socijalni radnik te socijalni pedagog, dakle stručnjaci posebno educirani za rad s djecom. Moraju voditi računa o rizicima i sigurnosti djece.

Iz dostupnih podataka može se zaključiti da su počinjeni propusti jer djevojčice su polazile školu te je škola morala primijetiti znakove zapuštenosti, ističe profesorica Zloković.

- To su bili školski primjeri zapuštenosti te je škola dužna reagirati i kontaktirati Centar za socijalnu skrb te druge institucije. Ovdje su učinjeni i profesionalni i moralni propusti.

- Pedagog u školi je morao kontaktirati Centar za socijalnu skrb. Djeci će posljedice ostati do kraja života. Ovdje je slučaj, usudila bih se reći, da su četiri života na neki način izgubljena, dodaje Zloković.

Djecu je potrebno uključiti u dugotrajni psihoterapijski program. Kako će se to izvesti, gdje će djeca nastaviti živjeti, veliko je pitanje te je u ovom trenutku na to pitanje nemoguće odgovoriti.

- Sustav je zakazao, a ovakvim se stvarima govorilo i prije pet ili deset godina, no ništa nije krenulo na bolje, zaključuje profesorica Zloković. - Bilo bi dobro da se uzme protokol postupanja u slučaju zanemarene i zlostavljane djece i da se vidi na razini lokalne zajednice tko je što mogao napraviti, ne da bi se našao krivac, već da bi se pripremili za slične ekstremne situacije. Bitna je suradnja, nitko ne može raditi sam, zaključuje Marina Ajduković.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!