20:18 / 13.04.2019.

Autor: HRT

Tema dana: Uskoro izmjene Zakona o pomilovanju

-

-

Foto: - / -

Zakon o pomilovanju nije se mijenjao gotovo 16 godina. Nacrt prijedloga izmjena i dopuna Zakona uskoro bi trebao u javnu raspravu.
Zakon o pomilovanju nije se mijenjao gotovo 16 godina. Nacrt prijedloga izmjena i dopuna Zakona uskoro bi trebao u javnu raspravu. Od zatvora neke osuđenike u Hrvatskoj spašava institucija Predsjednika. Do 2016. predsjednici je u tim odlukama pomagalo i mišljenje Komisije za pomilovanja. Raspustila ju je nakon kontroverzija koje su izazvala 3 od 25 pomilovanja koja je potpisala - Leona Sulića, Danka Seitera te Vanje Gold-Bergera. Novi zakon donosi jednu veliku promjenu - uvodi se Povjerenstvo za pomilovanja čime će taj  postupak biti transparentniji.

Zakonsko uređenje postupka pomilovanja nije se mijenjalo jako dugo. U međuvremenu u području kaznenog zakonodavstva dogodio se cijeli niz promjena. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je da je to jedan od razloga zašto se krenulo u promjenu Zakona u pomilovanju.

- Važeći Zakon o pomilovanju sadrži odredbu koja govori o doživotnoj kazni zatvora koje kod nas više nema tako da ga je potrebno osuvremeniti. Najveća promjena je, kako ste naveli i u najavi, je uvođenje Povjerenstva za pomilovanja. Povjerenstvo bi razmatralo molbe za pomilovanje, upućivalo bi predsjednici izvješće i svoj stav o određenom predmetu.

Rekao je kako će se o sastavu Povjerenstva odlučiti nakon javne rasprave te prvog i drugog čitanja u Saboru. Želimo čuti stav struke ali i zainteresirane javnosti, istaknuo je ministar.

Objasnio je način na koje će Povjerenstvo odlučivati te koje su njegove ovlasti dodavši da predsjednica nije dužna poslušati prijedlog Povjerenstva.

- Odluka o pomilovanju je njezina ustavna ovlast. Povjerenstvo će joj samo na stručan način pomagati u toj odluci, dodao je.

Do 2016. ulogu Povjerenstva vršila je Komisija za pomilovanja čije je član bio i dr.sc. Damir Primorac, stručnjak za kazneno procesno pravo.

- Uloga Komisije ili Povjerenstva za pomilovanje je od iznimno velikog značenja, iako predstavljaju samo savjetodavno tijelo, filter koji će dobro proučiti predmete i predložiti predsjednici koga pomilovati a koga ne, rekao je Primorac dodavši da je predsjednica do sada uvijek slušala prijedloge Komisije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!