20:42 / 06.11.2019.

Autor: V.K./HRT

Tema dana: Veliki interes građana za cijepljenje protiv gripe

-

-

Foto: - / -

Počelo je cijepljenje protiv gripe. I već prvoga dana velike gužve. Na cijepljenje se čekalo u redovima. Ove je godine nabavljeno 10 posto više doza cjepiva nego lani.
Počelo je cijepljenje protiv gripe. I već prvoga dana velike gužve. Na cijepljenje se čekalo u redovima. Ove je godine nabavljeno 10 posto više doza cjepiva nego lani, odnosno 360 tisuća, što bi trebalo biti dovoljno za sve zainteresirane.

- Počelo cijepljenje protiv gripe

Tijekom prošle sezone gripe oboljelo je više od 60 tisuća ljudi, 107 ih je umrlo. Stručnjaci ističu da i ove godine možemo očekivati više desetaka tisuća oboljelih od gripe, ali i više smrtnih slučajeva.

O ovoj temi govorilo se u Temi dana s gostima Branislavom Čilić, specijalisticom obiteljske medicine i Vladimirom Draženovićem, voditeljem Nacionalnog centra za influencu Svjetske zdravstvene organizacije i specijalistom virusologije Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Čilić je rekla kako je povećan interes za cijepljenje i to ne samo kroničnih pacijenata, već i ostalih.

- Broj cijepljenih u mojoj se ordinaciji povećava iz godine u godinu. Mi u obiteljskoj medicini promoviramo cjepivo, zato što je prevencija najučinkovitija zaštita, istaknula je.

Draženović je rekao kako je ove godine četverovalentno cjepivo i ono štiti bolje i šire nego cjepiva do sada.

- To je cjepivo od renomiranih europskih proizvođača, vrlo učinkovito glede virusa gripe i vrlo sigurno za primjenu, naglasio je Draženović.

S obzirom na cjepivo od prošle godine, ove godine su u njemu promijenjene dvije komponente koje najčešće izazivaju ozbiljne epidemije i to dva A virusa.

- Upravo ta dva tipa virusa A koja su promijenjena će ove godine žešće cirkulirati, rekao je.

Čilić je istaknula kako se besplatno mogu cijepiti kronični pacijenti, pacijenti stariji od 65 godina, djeca, trudnice. Rekla je kako preporučuje cijepljenje zdrave djece koja borave u kolektivima, a posebno preporučuje cijepljenje medicinskom osoblju.

- Trudnice bi se trebale cijepiti zato što su kod njih teži ishodi bolesti. Mogući su pobačaji, oštećenja ploda. Cijepljenjem trudnica ne štiti samo sebe, već štiti i svoje dijete. Na žalost, jako je niska procijepljenost trudnica. One se najmanje cijepe od svih rizičnih grupa, rekao je Draženović.

Istaknuo je kako je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije da procijepljenost bude 75 posto. Hrvatska je daleko od tog broja.

Rekao je kako još nema zabilježenih bolesnih od gripe te da se val očekuje krajem jedanaestog mjeseca i trajat će nekoliko mjeseci. Dodao je da one kategorije koje su u visokom riziku od komplikacija da se cijepe i protiv pneumokokne bolesti.

- To cjepivo štiti duži niz godina od upale pluća, srednjeg uha, meningitisa, sepse i sličnih komplikacija od pneumokoka, naglasio je.

Čilić je rekla kako je gripa samolimitirajuća bolest kao i svaka virusna bolest. Oni koji imaju temperaturu dulje od 4 dana, kojima temperatura ne jenjava, kojima temperatura prestane i ponovno se vrati, koji imaju prolongirani kašalj, oni bi mogli imati komplikaciju gripe i trebaju se javiti liječniku.

- Gripa traje 7-10 dana i sama od sebe prolazi uz simptomatsku terapiju, a to su kapi za nos, antipiretici. Gripa je obilježena slabošću, malaksalošću, temperaturom, suhim kašljem, bolovima u mišićima i zglobovima, zaključila je Čilić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!