19:06 / 27.04.2020.

Autor: M.M./HRT

Tema dana: Vraćaju li se djeca u školu?

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U trećoj fazi popuštanja mjera zaštite od koronavirusa 11. svibnja u školske klupe trebali bi se vratiti učenici nižih razreda osnovne škole. Ta odluka Vlade otvorila je brojna pitanja.
U trećoj fazi popuštanja mjera zaštite od koronavirusa 11. svibnja u školske klupe trebali bi se vratiti učenici nižih razreda osnovne škole. Ta odluka Vlade otvorila je brojna pitanja na koja zasad još uvijek nema odgovora.

Povratak u školu: Maturanti sigurno, ostali možda

- Odluka Vlade nije da se u školu vraćamo 11. svibnja, to je zaključak o planiranom hodogramu u tri faze. Svaka sljedeća faza ovisi o ishodu prethodne. Danas je počela prva faza, rekao je savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja Marko Košiček u emisiji Tema dana.

Istaknuo je da u svakoj fazi epidemiolozi moraju izraditi smjernice koje su nužan preduvjet kako bi se ostvarili uvjeti za sljedeću fazu.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da je draft gotov i mi ga očekujemo sutra, a onda ćemo s ravnateljima i školama vidjeti kako se to može implementirati, rekao je savjetnik ministrice Blaženke Divjak.

Stožer je sa resornim ministarstvom trebao cijeli paket mjera dobro definirati i tek onda istupiti u javnost, smatra Nikolina Matovina Hajduk, učiteljica razredne nastave u OŠ Pavleka Miškine u Zagrebu.

- Mene kao učitelja brine osjećaj da će odgovornost pasti na nas, a mi nismo u situaciji da donosimo odluke, odlučujemo i preuzimamo odgovornost za sigurnost djece. 

Istaknula je da je smiješno da u jednom razredu može biti puno više učenika, ako gledamo koje su mjere donesena za frizere, kafiće i ostale.

Košiček je na to rekao da javno okupljanje limitirano na pet osoba ne znači nužno da u nekim određenim uvjetima ne može biti i više ljudi, te je naveo primjer sjednica Vlade kada je u jednoj prostoriji 20 ministara.

- Mi smo epidemiolozima dostavili vrlo detaljne informacije pa i o veličini učionica, rekao je te dodao da u Hrvatskoj prosječan razred broji 13,5 učenika, a da je tek 10 posto razreda koji su veliki. 

- Ispada da bi učitelj ujutro trebao raditi normalnu nastavu, a popodne virtualnu, rekla je Matovina Hajduk, te istaknula da se ne slažem da je ovo slična situacija kao kada djeca imaju virozu.

- Vlada je donijela odluku o obustavi nastave, tako će Vlada donijeti i odluku o povratku ili djelomičnom povratku djece u učionice. Svaki roditelj će odlučiti zbog objektivnih okolnosti. Takav model su već prihvatile Danska, Francuska, Njemačka i Češka. Roditelji koji moraju ići raditi i ostaviti malu djecu moramo svima omogućiti da se vrate i budu sigurni, a da poštujemo i osjećaje roditelja, da ako se oni ne osjećaju sigurno poslati prvi dan dijete u školu da ne moraju, rekao je Košiček, te dodao:

- U trenutku kada ćemo biti sigurni da sve škole mogu osigurati sigurne preduvjete za povratak učenika, donijet ćemo odluku za njihov povratak, bilo to 11.5 ili kasnije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!