Tema dana: Zagrebački Manhattan

04.09.2019.

19:21

Autor: HRT

default error photo
O projektu govore Sanja Jerković, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak Taritaš.
Burna se rasprava vodila na sjednici zagrebačke Gradske skupštine o projektu tzv. zagrebačkog Manhattana. Gradonačelnik Milan Bandić objavio je jučer memorandum o razumijevanju koji je potpisao s inevestitorima iz Dubaija. Oporba traži poništenje memoranduma i odustajanje od projekta. Na Skupštini je 26 zastupnika glasalo protiv Memoranduma, a 17 za Memorandum.

VIDEO: Burno na zagrebačkoj Gradskoj skupštini 
Prgomet: Ništa nezakonito u Memorandumu

O projektu su u Temi dana govorili Sanja Jerković, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada i predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak Taritaš.

-
Memorandum sam po sebi nije obvezujući. To je iskaz dobre volje obje strane, da zajednički rade na pripremi ovog projekta i tako smo mi poduzeli prve radnje, dovršavamo izradu prvog programa za natječaj urbanističko-arhitektonski koji će do konca godine i raspisati. Ciljamo na veliki odaziv. Želimo dobiti što više dobrih rješenja, ističe Sanja Jerković pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada.

Jerković kaže kako je prvo bio obznanjen javni poziv i iskazivanje interesa, na koji se javila nekolicina firmi. Proanalizirane su sve reference i ostali prilozi koji su bili traženi prema tom javnom pozivu. Dodala je kako je tvrtka Eagle Hills  jedna od vodećih razvojnih firmi koja je izgradila u Dubaiju najvišu građevinu na svijetu te su izabrani kao najbolji partner. 

Anka Mrak Taritaš smatra da ovaj projekt nije dobar za Zagreb. "U ovom memorandumu postoje dvije ugovorne strane. S jedne strane Grad Zagreb i s druge strane Eagle Hills. Grad Zagreb treba riješiti imovinsko pravne odnose, očistiti zemljište od svih zgrada. Zgrade koje se mogu porušiti, treba porušiti. Treba biti vlasništvo 1/1, treba osigurati uvjete za izdavanje lokacijske i građevinske dozvole i treba dovesti svu infrastrukturu, rekla je.

Mrak Taritaš kaže kako će se dogoditi da će u ciljnom društvu većinski vlasnik biti Eagle Hills a manjinski Grad Zagreb. Prostor Velesajma treba ući u transformaciju. Grad Zagreb se nikad nije okretao Savi nego je Sava uvijek bila prostor zajedničkog korištenja. Mrak Taritaš se pita za koga je taj grad u gradu.

Sanja Jerković objašnjava kako transformacijom područja postoji prilika otvoriti ga za veći broj građana.

- Možemo otvoriti 100 hektara Grada Zagreba za građane, dodaje Jerković. Nakon natječaja mi ćemo napraviti program za urbanistički plan uređenja koje će proći i savjetovanja i sve javne prezentacije i odluku skupštine. Memorandum nije obvezujući za dvije strane, zaključuje Jerković. 

Mrak Taritaš ističe kako u jednom pristojnom gradu i pristojnoj državi, jedan gradonačelnik bi svoje građane koji su ga birali, obavijestio i rekao da ima viziju i ideju što bi radio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!