"Temelj pravne države je nepristrano i učinkovito pravosuđe"

15.03.2019.

16:31

Autor: T.V./HRT/Hina

default error photo
Jedna od temeljnih zadaća je vraćanje povjerenja građana u hrvatski pravosudni sustav. To je moguće jedino u zajedničkoj akciji sa svim pravosudnim djelatnicima i drugim dionicima hrvatskog društva, poručio je premijer Plenković.
Premijer Andrej Plenković danas je na obilježavanju 37. Dana hrvatskih odvjetnika naglasio kako je temelj pravne države nepristrano i učinkovito pravosuđe, a odvjetništvo kao samostalna i neovisna služba jedan od stupova pravosudnog sustava.

Kazao je i da je jedna od temeljnih zadaća vraćanje povjerenja građana u hrvatski pravosudni sustav te ocijenio kako je to moguće jedino u zajedničkoj akciji sa svim pravosudnim djelatnicima i drugim dionicima hrvatskog društva.

- Naravno da stanje u hrvatskom pravosuđu i dalje treba unaprijeđivati. Svjesni smo slabih točaka i znamo kako taj problem riješavati, rekao je  premijer dodavši i kako je hrvatska javnost često pod dojmom samo onih predmeta koji imaju najveći fokus i koji svojom medijskom, medijsko-pravosudnom, a ponekad i političkom dimenzijom zasjenjuju cjelinu aktivnosti hrvatskog pravosuđa.

Istaknuo je i da rješavanje sudskih predmeta traje predugo, ali da se broj neriješenih predmeta smanjuje za oko 40.000 godišnje te je sljedeći cilj ubrzanje sudskih procesa i digitalizacija pravosuđa.

U sklopu obilježavanja Dana hrvatskih odvjetnika održan je i okrugli stol ''Odvjetnici i tehnologija današnjice'' s intencijom da se iz zemalja kontinentalnog prava dobiju razmišljanja odvjetnika vezana uz recentna tehnološka postignuća i njihovu implementaciju kako u sudske postupke, tako i u ubrzanje i dinamizaciju pravosudne prakse. Predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Josip Šurjak istaknuo je da bit i napredak pravosuđa leži u legalnoj i stručnoj suradnji odvjetnika, sudaca i državnih odvjetnika.

Na skupu je istaknuto da i kontinuitet unapređenja hrvatskog pravosuđa dokazuju i pilot-programi Ministarstva pravosuđa vezani uz  elektronsku komunikaciju odvjetnika i trgovačkih sudova gdje je do danas certifikacijom obuhvaćeno oko 50 posto hrvatskih odvjetnika. Ubrzano se radi na potpunom obuhvatu svih odvjetnika jer su u trgovačkim sudovima, prema izvješćima Ministarstva pravosuđa, već ispunjene pretpostavke za potpunu primjenu ovog važnog načina komuniciranja.

Na okruglom stolu govorili su i dopredsjednik Slovacke odvjetnicke komore Ondrej Laciak te dopredsjednik Slovenske odvjetnicke komore Janez Starman, a skupu su se uvodnim riječima obratili i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!