10:13 / 25.01.2022.

Autor: HRT/J.L.

Temperature ponegdje niže i od -10 °C, zaštitite se od hladnoće!

Ilustracija

Ilustracija

Foto: nadia_if / SHUTTERSTOCK

Hladnoća može ugroziti zdravlje, a osobito je opasna za starije osobe narušenog zdravlja, stoga vas samo želimo podsjetiti da pazite na sebe i druge, posebno one na koje nema tko drugi paziti, objavio je Hrvatski Crveni križ. U gotovo svim krajevima Hrvatske jutros su temperature bile ispod nule, rekorder je bio Lipik s minus 13 stupnjeva. I u Zagrebu jutros ledeno, bilo je čak -8. Jučerašnji snijeg počeo se topiti i stvara se poledica pa iz Klinike za traumatologiju pozivaju na oprez.

Jače zahladnjenje stiglo je u Hrvatsku, u Lici i Slavoniji jutros su izmjerene temperature niže od -10 °C.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na hladne valove koji mogu djelovati na zdravlje. Zbog niskih temperatura treba biti na oprezu, mogući su neki zdravstveni rizici kod osjetljive populacije, ponajprije kod starijih, male djece i beskućnika.

Hrvatski Crveni križ sudjeluje u radnoj skupini Ministarstva zdravstva pod nazivom „Klimatske promjene i zdravlje“ koja je izradila upute i preporuke o postupanju za zaštitu zdravlja od hladnoće, kako bi se stanovništvo podsjetilo i upozorilo na poduzimanje i pridržavanje mjera zaštite od hladnoće.

Za zaštitu zdravlja od hladnoće pridržavajte se sljedećih preporuka:

Pratite vremensku prognozu i upozorenja o hladnoći, niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavajte izlaziti, ako to nije prijeko potrebno.

 Odjenite više slojeva tople odjeće, po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna). Vanjski dio odjeće (jakna, kaput) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Glavu zaštitite kapom koja prekriva oba uha, a ruke zaštitite rukavicama. Usta je dobro prekriti šalom radi sprečavanja udisanja hladnog zraka (posebno važno za oboljele od bolesti srca i dišnih putova). Vrlo je važna topla, udobna zimska obuća otporna na vlagu.

Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, a posebno bolesti srčanog ili dišnog sustava, preporučuje se izbjegavanje izlaganja hladnoći i niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.

U slučaju ledene kiše, smrzavanja ili snijega na tlu, budite oprezni zbog skliskih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti pada i prijeloma kosti.

Na niskim temperaturama izbjegavajte teže fizičke poslove na otvorenom prostoru i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.

Pomozite članovima obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami.

Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu utopljivanja i prekid boravka na hladnoći.

U slučaju da se kod osoba koje dulje borave na otvorenom (izletnici, planinari, vojnici, volonteri koji pomažu) pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina (trnjenje, gubitak osjeta na prstima, blijeda koža, bol), odmah treba potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću i pothlađenu osobu postupno utopliti zamatanjem u deke. Pothlađenu osobu ne smije se izlagati direktnom izvoru topline. Preporučeno je davati tople bezalkoholne napitke (čaj, juha) i potražiti stručnu medicinsku pomoć ili nazvati Hitnu medicinsku službu – 194 - ili Jedinstveni europski broj za hitne službe – 112.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!