19:43 / 04.02.2021.

Autor: Sanja Najvirt/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Temperaturni šokovi ugrožavaju usjeve

default error photo

Nagle promjene temperatura posljednjih su tjedana ozbiljno ugrozile usjeve diljem unutrašnjosti zemlje. A jesenas smo zasijali gotovo pola milijuna hektara pšenice, uljane repice, ječma. Ratari još do jučer zbog snijega nisu mogli u prihranu, a gladne biljke zbog naglog skoka temperature sada plivaju u vodi.

Uljana repica što stidljivo proviruje ispod snijega koji se naglo topi - i gladna je i nerazvijena. Jesenas je sijana malo kasnije nego inače pa se s temperaturnim šokovima teško nosi. Zabrinuti - i ratari i struka.

- Svim ozimim kulturama zima je praktički strašan šok, posebno kada vidimo kakvo je vrijeme - toplo pa izrazito hladno, zato čim sad krene proljeće što ranije u prihranu - to bolje, rekao je Ivan Han iz Ministarstva poljoprivrede.

Uz soju, to je naša najvažnija uljarica. Godinama ima siguran plasman i dobru cijenu. Ovaj iskusni proizvođač zato ništa ne prepušta slučaju. Repicu je osigurao, a 70 posto tog troška pokriva mu država.

- To se pokazalo dobrom praksom i mislim da moramo u tom smjeru maksimalno ići jer to nam je jedini spas ako zbog vremenskih faktora proizvodnja podbaci pa da vratimo uloženi repromaterijal, kazao je Nikica Marić, Alaginci.

Na golemoj parceli - mlada pšenica budi se iz zimskog mirovanja. Zbog naglog porasta temperature u proljetni plus, snijeg se otopio. Biljke plivaju, a zapušu li ledeni vjetrovi, evo golomrazice. S njom i šteta na najvažnijoj krušarici.

- Ako dođe sada rano, kompenzira busanjem, ako dođe u nešto kasnijoj fazi, onda ne gine šteta od deset, dvadeset posto, istaknuo je voditelj ratarstva, Poljoprivredna škola Požega Krunoslav Perić.

- Posebno je sada dobro kod tih kasnijih sorti naglasiti prvu prihranu jer ona ranije u busanju stvara generativne organe i nikako nije dobro da je gladna, naglasio je Han.

Jer niknut će i korov pa valja u prvu zaštitu. Tijekom dana zbog blata u polje s mehanizacijom ne mogu. Posao će morati obaviti noću za niskih temperatura kad se tlo smrzne. Drugog izbora nemaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!