18:01 / 12.12.2020.

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/HRT

Terapija koja spašava pacijente od sigurne sljepoće

-

-

Foto: - / -

Klinika za očne bolesti u Svetom Duhu šesti je centar u svijetu koji primjenjuje revolucionarnu gensku terapiju za nasljedne bolesti distrofija mrežnice i pacijente spašava od sigurne sljepoće.
Klinika za očne bolesti u Svetom Duhu šesti je centar u svijetu koji primjenjuje revolucionarnu gensku terapiju za nasljedne bolesti distrofija mrežnice i pacijente spašava od sigurne sljepoće. Riječ je o terapiji koja stoji više od 5 milijuna kuna, a sve troškove snosi HZZO. U centar izvrsnosti dolazit će pacijenti iz čak 15 zemalja, doznaje Ruža ištuk za središnji Dnevnik HTV-a.

29-godišnja Ivana s vidom ima probleme cijeli život. Oštećenje mrežnice dijagnosticirano joj je s 4 godine.

- Ja ne vidim dobro u zamračenim prostorima i u mraku, polumraku i teško se snalazim. To ne stagnira. Svjesni ste da ćete doći u određene godine u kojima više nećete vidjeti uopće, govori Ivana Princip.

Ivana i njezin brat prvi su u Hrvatskoj primili revolucionarnu gensku terapiju. Vid im se znatno poboljšao i ono najvažnije spašeni su od sigurne sljepoće.

- Sada znate da ćete moći neke stvari u životu normalno planirati, da ćete moći u svom životu dočekati djecu i unučad, da ćete moći razmišljati o daljnjim doškolovanjima i da vam neće taj vid predstavljati zapreku kao što je predstavljao do sada, naglašava Ivana.

Za liječnike nema veće sreće.

- Ono što mi zaista očekujemo od ove terapije da ovi sadašnji rezultati potraju cijeli njezin život, jer kako se vjeruje, učinak ovog liječenja je doživotan, istaknula je prof.dr.sc. Mirjana Bjeloš, dr. med.,izvršna direktorica Centra za provedbu genske terapije nasljednih bolesti mrežnice.

Ovaj dvoja posebno je educiran za aplikaciju genske terapije i to tijekom operativnog zahvata koji traje oko jedan sat.

- Što znači da onaj dio virusnog genoma koji kod naših pacijenata ne funkcionira na ovaj način biva zamijenjen zdravim genetskim materijalom, naglasio je prof.dr.sc. Damir Bosnar, dr. med.vitreoretinalni kirurg Centra za provedbu genske terapije nasljednih bolesti mrežnice.

- Ja, kao najstariji u timu, koji radim preko 30 godina ovaj posao zaista nisam vjerovao da ću za svog radnog vijeka doživjeti ovakav iskorak u budućnost, baš doslovce iskorak u budućnost, istaknuo je prim.dr.sc. Borna Šarić, dr. med.vitreoretinalni kirurg Centra za provedbu genske terapije nasljednih bolesti mrežnice.

Nasljednu distrofiju mrežnice u Hrvatskoj ima dvadesetak pacijenata a svjetlu budućnost osigurat će i pacijentima iz 15 zemlja istočne i jugoistočne Europe.

Kasna dijagnoza vodi propadanju stanica, zato je gensko testiranje najbolji putokaz za dijagnostiku i liječenje.


Bušić: Aplicirali lijek u isto vrijeme kao Velika Britanija i Njemačka

U Dnevniku HTV-a, o ovoj je temi govorio prof. dr. sc. Mladen Bušić, ravnatelj bolnice Sveti Duh.

Naša zemlja postala je 6. u svijetu gdje je aplicirana ova revolucionarna terapija te prva u svijetu u kojoj pacijenti dobivaju taj lijek na trošak državnog osiguravatelja.

Klinika za očne bolesti Sveti Duh, prošle je godine postala suradni centar Svjetske zdravstvene organizacije i to je bio kraj desetogodišnjeg puta izvrsnih stručnjaka Klinike za očne bolesti.

- U tih 10-ak godina, mi smo postali i referentni centar Ministarstva zdravstva za dječju oftalmologiju i strabizam, a pokrenuli smo i Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti, naglasio je Bušić.

Istaknuo je da kada su u SAD-u prije dvije godine obznanili da su registrirali ovaj revolucionarni lijek, Klinika je sebi postavila cilj da omogući hrvatskim pacijentima da taj lijek dobiju u Hrvatskoj.

- Možemo biti ponosni na to što smo ove godine aplicirali ovaj lijek u isto vrijeme kada je to učinila i Velika Britanija i Njemačka, rekao je i dodao kako je Hrvatska prva u svijetu donijela odluku da se ova terapija plaća preko HZZO-a, a ona stoji oko od 5,5 milijuna kuna.

Rekao je kako je troje pacijenata u Hrvatskoj dobilo terapiju i kod njih je zaustavljena progresija bolesti, a očekuje se poboljšanje vidnog polja, oštrine i kontrastne osjetljivosti.

Na pitanje očekuju li se pacijenti i iz drugih država, Bušić je potvrdno odgovorio i rekao kako je ovo primjer gdje Hrvatska može postati i širi centar od svog okruženja.

- 15-ak zemalja nam se javilo da žele poslati svoje pacijente kod nas na liječenje, rekao je doktor Bušić.

Istaknuo je kako je centar u bolnici Sveti Duh prvi takav koji se registrirao u vrijeme pandemije korona krize te se time pokazuje da zdravstveni sustav ne čini maksimalne napore samo za pacijente oboljele od koronavirusa, već i za sve druge pacijente pa čak i za ove s rijetkim bolestima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!